Dubaili firma, 8 milyar dolarlık uçak siparişini iptal etti

Dubai hükümetine ait havacılık ve uçak kiralama firması Dubai Aerospace Enterprise (DAE)'ın Airbus ve Boeing firmalarına verdiği ve değeri 8 milyar do

Dubai hükümetine ait havacılık ve uçak kiralama firması Dubai Aerospace Enterprise (DAE)'ın Airbus ve Boeing firmalarına verdiği ve değeri 8 milyar doları bulan 50 uçak siparişini iptal ettiği bildirildi.

Dünyanın en büyük uçak üreticileri Amerikan Boeing ve Avrupalı Airbus'ın internet sitelerindeki istatistiklere göre DAE geçen ay uzun mesafeli 25 Boeing uçak siparişini geri çekti. Bu siparişe 15 adet Boeing 787 Dreamliner ve 10 adet Boeing 777-300 uzun mesafeli uçağın dahil olduğu görüldü.

Airbus'taki bilgilere göre Dubaili havacılık ve uçak kiralama firması ayrıca 18 adet dar gövdeli Airbus 320 ve yedi adet orta boy Airbus 350-900 uçak siparişini iptal etti.

İptal edilen siparişlere rağmen DAE'nin Boeing'de 91, Airbus'ta ise 75 adet uçak siparişi bulunuyor. Bu uçakların liste fiyatının 19 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. DAE'nin halen 15 adet havayoluna kiralanmış 35 uçağı bulunuyor.

DAE'nin kiralama ünitesi DAE Leasing, yakın geçmişte Türk Hava Yolları ve Garuda Endonezya havayollarına uçak kiraladığını da açıklamıştı.

Körfez'de ekonominin zirve yaptığı 2007 yılında DAE, iki uçak üreticisine 200 civarında uçak siparişi vermişti. Özellikle Dubai ve Avrupa'da yapılan havacılık fuarlarında siparişlerini açıklayan firmanın 15 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olduğu ifade ediliyordu. DAE'nin hissedarları arasında Dubai hükümeti destekli Emaar, Emlak, Dubai Havaalanı Serbest Bölgesi, Dubai Uluslararası Finans Merkezi gibi emlak ve finans şirketleri sayılıyor.