Üzeri Kapatılan Tarihi Buluntulara Bakanlık El Koydu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan Lale (Soğan) Adası'ndaki tarihi buluntuların üzerinin okul inşaatından çıkan molozlarla kapatılması, Kültür ve Turizm bakanlığını harekete geçirdi

Üzeri Kapatılan Tarihi Buluntulara Bakanlık El Koydu
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan Lale (Soğan) Adası'ndaki tarihi buluntuların üzerinin okul inşaatından çıkan molozlarla kapatılması, Kültür ve Turizm bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık, alandaki değerli tarihi kalıntılara ilişkin bilimsel inceleme başlatacağını açıkladı.
Haber, İhlas Haber Ajansı (İHA) kanalıyla pek çok gazetede yayınlandıktan sonra, CHP Balıkesir Milletvekili Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Ayvalık ile Alibey Adası'nı birbirine bağlayan Soğan(Lale) Adası'ndaki çarpık ve hızlı yapılaşma ve inşaatı henüz tamamlanmamış turizm okulu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yanıtlanması talebiyle yazılı bir soru önergesi vermişti.
Pazarcı, "Soğan Adası'nın I. Derece olan tarihi sit statüsünün III. Dereceye dönüştürülmesinin sebebi nedir?" sorusu ile önergesine başlarken, adadaki çarpık ve hızlı yapılaşmanın önüne geçilmesi için Bakanlık tarafından bir çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusunu yöneltmişti. Ada'nın doğası ve statüsünü ilgilendiren bu soruların ardından Hüseyin Pazarcı, yaklaşık 15 yıl önce yapımına başlanan ancak kaçak olduğu öne sürülerek yapımı uzun süre durdurulan Lale Adası Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi ile ilgili birtakım sorunlara da değinmişti.
Hüseyin Pazarcı, önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yapımı yetiştirileceği söylenen Lise'nin inşaatı sırasında denize bakan kısımda kayalar üzerine oyulmuş önemli tarihi buluntuların üzerine moloz dökülmek suretiyle tahrip edildiği bilgisinin doğru olup olmadığı sorusunu da yöneltmişti. Pazarcı, "İnşaat sırasında büyük kısmı molozlar altında kalan bu buluntuların korunması ve incelenmesi için bir çalışma gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?" sorusunu da ekleyerek önergesini tamamlamıştı. Balıkesir Milletvekili Prof. Pazarcı'nın konuyla ilgilenmesi ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan bir yanıt mektubu geldi.

BÖLGE BİRİNCİ DERECEDE SİT ALANI
Bakan Günay, mevzuatta sit alanlarının derecelendirilmesi ile ilgili bir değişiklik yapıldığını, bu değişikliğin ardından, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 28/10/ 1989 tarihli ilgili kararı ile sit derecesinin III. Derece olarak belirlendiğini dolayısıyla Soğan(Lale) Adası'nın hiçbir zaman I. derece tarihi sit statüsüne sahip olmadığını ancak Ada'nın kuzeydoğu bölümündeki antik taş ocağının I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak, falezlere sahip kuzey kıyılarının ise I. Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlendiğini ifade etti. Günay, Ada üzerinde meydana gelen yapı yoğunluğunun yine Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 08.10.2009 tarihli 5098 sayılı kararı ile gerçekleştirilen koruma amaçlı imar revizyonu programı ile azaltıldığını vurguladı. "Koruma Amaçlı İmar Planında turizm alanı olarak ayrılan bölümde plana aykırı biçimde 1993 senesinde başlanan okul inşaatının uygulanması ise plandaki gerekli değişiklikler yapılana kadar durduruldu" şeklinde açıklama yapan Ertuğrul Günay, bu değişikliğin 2007'de gerçekleştiğini belirtti.
Ertuğrul Günay, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 11.02.1995 tarihli 4031 sayılı kararıyla Ada'nın kuzey-doğu bölümündeki arkeolojik kalıntıların bulunduğu bu alanın I.Derece Arkeolojik Sit Alan olarak belirlendiğini bildirdi.
Bakan Günay, ayrıca Bakanlığın inşaat nedeniyle meydana gelen tahribatın da önlenmesi talebinde bulunduğunu belirtti ve söz konusu kısımda bulunan değerli kalıntılara ilişkin bu alanda bilimsel çalışma gerçekleştirileceğini açıkladı.