Öğrenciler Tarihi Yerinde Öğrenecek

Muğla'nın Bodrum ilçesi Gümüşlük beldesi sınırlarında kalan antik Myndos (Mindos) kenti kazı çalışmaları kapsamında, gençleri tarih ve kültür varlıkları konusunda bilgilendirmek amacıyla, "Çevremdeki Antik Yaşamı Tanıyorum 2" adlı proje hayata geçirilecek

Muğla'nın Bodrum ilçesi Gümüşlük beldesi sınırlarında kalan antik Myndos (Mindos) kenti kazı çalışmaları kapsamında, gençleri tarih ve kültür varlıkları konusunda bilgilendirmek amacıyla, "Çevremdeki Antik Yaşamı Tanıyorum 2" adlı proje hayata geçirilecek.
Proje ile ilgili olarak Gümüşlük beldesindeki kazı evinde Gümüşlük Belde Belediye Başkanı Mehmet Tire, BODTO(Bodrum Ticaret Odası) Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, kazı başkanı Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Derya Şahin'in katılımı ile basın toplantısı düzenlendi.
Geçtiğimiz yıl ilkinin geçekleştirildiği belirtilen proje hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Derya Şahin, "Burada kazı çalışmalarının dışında sosyal sorumluluk projesi de gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda ilkini geçen yıl yaptık. Orta öğretim öğrencilerinden oluşan 14-16 yaş arası yaklaşık 20 kişilik kişiden oluşan bir grup projede yer alacak. Öğrenciler kazı alanında, arkeoloji nedir, kültür varlıklarını korumak için neler yapmamız gerekir gibi konularda
bilgilendirilecekler. Öğrenciler kazıda çıkarılan eserlerin temizlenmesine de yardımcı olacak. Bu proje kapsamında 12 gün boyunca öğrenciler kazıevinde ve kazı alanında bizzat bulunarak, tarihi eserlere dokunarak tarihi yaşayacaklar. Öğrenciler buradan 3-4 cilt ansiklopedi okumuş kadar bilgilendirilerek ayrılacak" dedi.

"MYNDOS'UN NE KADAR GÖRKEMLİ OLDUĞU GÖRÜLECEK"
Toplantıda, Tavşan Adası olarak bilinen Asar Adası'nda devam eden kazılar hakkında bilgi veren Antik Myndos kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, 2010 yılı kazı çalışmalarına temmuz ayında başlandığını kaydetti.
Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Bu sene çalışmalarımız sonucunda İ.Ö. 4. yüzyıla ait kentin ilk ipuçlarını yakalamaya başladık. Bu seneki kazı çalışmaları eylül ayının ortalarına kadar sürecek. Gümüşlük Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası'nın desteği ile, kazı çalışmasını sürdüğümüz alanda çevre düzenlemesine başlanacak. Büyük ihtimalle eylül ayının ortalarında adanın bir bölümü turizme açılacak" dedi.
Öte yandan Myndos'un sadece Asar Adası olarak düşünüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Şahin, "Kent içerisine yönlendirme levhaları olacak. Bu levhalar sayesinde Myndos'ın sadece Asar Adası'ndan ibaret olmadığını göstereceğiz. Asar Adası eşittir Myndos gibi bir hava var. Myndos'un ne kadar geniş alana yayıldığı, ne kadar görkemli olduğu görülecek" diye konuştu.

"GÜMÜŞLÜK'ÜN KÜLTÜR MERKEZİ OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Gümüşlük Belde Belediye Balkanı Mehmet Tire'de, beldede adı geçen kazılarda tarihe ışık tutacak eserler çıktığını hatırlatarak, "Belediye olarak bu çalışmalara sponsor olup destekliyoruz. Gümüşlük'ün kültür merkezi olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu konuda ilgili bakanlığımızın yetkililerinden de destek istiyoruz" dedi.
"Çevremdeki Antik Kenti Tanıyorum 2" projesine destek veren BODTO tarafından projede yer alacak öğrencilerin masraflarının karşılanacağı öğrenildi.
Toplantıya katılanlar arasında yer alan BODTO Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, "Arkeolojik alanların turizme kazandırılması için daha önceden olduğu gibi desteklerimizi sürdürüyoruz. Bu anlamda Gümüşlük beldesinde çocuklarımıza bu tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımı açısından hazırlanan projeyi destekliyoruz. Bodrum Yarımadası'nda bu tür konulardaki katkılarımızı sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.