Türkiye'nin Maydanoz İhtiyacının Yüzde 60'ını Hatay Karşılıyor

Künefesi ile meşhur Hatay'ın, Türkiye'nin maydanoz ihtiyacının yüzde 60'ını karşıladığı bildirildi.

Türkiye'nin Maydanoz İhtiyacının Yüzde 60'ını Hatay Karşılıyor
Samandağ İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Samandağ İlçesinin tek başına Türkiye'nin yüzde 30'luk maydanoz iç tüketimini karşıladığını belirterek, bu yıl 7 bin dekar alanda maydanoz ekildiğini ve her bin dekardan 1,5 ton olmak üzere 10,5 ton maydanoz elde edildiğini açıkladı.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Samandağ Ovasının tümünde yaygın üretim yapılmasına rağmen ilk üretim yeri mağaraları ve Roma döneminden kalan tarihi yerleri ile ünlü kıyı beldesi Mağaracık'tı. Ankara, İstanbul başta olmak üzere Malatya, Bursa ve Türkiye'nin en ücra köşelerine Samandağ İlçesinden maydanoz kamyon ve TIR'larla taşınıyor. Maydanoz 10 yıldan bu yana iyi para etmesinden dolayı Samandağ ekonomisine katkı sağlıyor. Maydanoz sadece Samandağ'ında yetişirken son birkaç yılda Amik Ovasında da
yaygınlaştı. Türkiye'nin maydanoz üretiminin yüzde 30'unu Samandağ yüzde 60'ını Hatay karşılıyor.
Mağaracık Belediye Başkanı Zaim Sat, maydanozun Hatay'da ilk ekim yerinin Mağaracık beldesi olduğunu ve daha sonra Hatay'daki diğer yörelerin maydanoz üretimine ağırlık verdiğini söyledi. Mağaracık Belediye Başkanı Zaim Sat, E ve C vitamini açısından zengin olan maydanozu Romanya'dan Ukrayna'ya, Rusya'ya, Macaristan, Hollanda, Sırbistan, İtalya, Arabistan'a kadar ihraç ettiklerini belirterek "Narenciyeden sonra Mağaracık halkı maydanoz ve dere otu ekmektedir" dedi.
Maydanozun kış aylarında Samandağ ve Arsuz dışında Türkiye'nin hiçbir yerinde yetişmediğini söyleyen Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Necdet Sin, "Kış aylarında maydanoz karasal ve soğuk iklimde yetişmez. Dolayısıyla dört aylık kış boyunca maydanoz Türkiye'de sadece Samandağ ve Arsuz da yetişir. Kış sezonu maydanozunu Türkiye'ye bu iki kent yetiştirir" dedi. Necdet Sin, maydanoz ekiminin Samandağ'da ağustos ta başladığını ama haziran, temmuzda, yılın her ayında da
ekilebildiğini belirterek şöyle konuştu: "Sıcak hava ve suyu çok seven maydanozun soğukta gelişmediği belirtiliyor. Ağustosta ekilmeye başlanan maydanoz 45 gün sonra biçilebiliyor."
Samandağ Seracılık Kooperatifi Başkanı Hikmet Oruç da lodos rüzgarlarının maydanoza zarar verdiğini, bu yıl aralık ayında meydana gelen lodos nedeniyle kıyı kenarındaki maydanozu öldürdüğünü söyleyerek şunları söyledi: "Samandağ Türkiye'nin yüzde 30 ihtiyacını karşılıyor ama üretici 4 kuruşa piyasaya sürerken tüketicinin eline 50 kuruşa ulaşıyor. Üreticiden halka projemiz var, üreticilere kentte stant açmayı düşünüyoruz. Kooperatifleşelim. Bu projenin gerçekleşmesi halinde insanların toplum bilinci
gelişip bir araya gelmesi sağlanacak. Maydanozdan 5 bin kişi geçimini sağlamaktadır."
ZARAR ETTİK
Yıllık 25 bin lira ödeyerek 60 dönümlük arazi kiralayan maydanoz üreticisi Ahmet Çelik de 4 kuruşa tüccara sattığı maydanozu tüccarın 50 kuruşa tüketiciye ulaştırdığını, havaların sıcak gitmesi halinde zarar ettiğini kaydederek,"Maydanoz sıcaklarda hızlı gelişiyor. Arz fazla olduğundan dolayı fiyatı düşüyor. Bu sene kışın havalar fazla sıcak gitti. Zarar ettik" diye konuştu.
Sabah 05.00'ten akşama kadar çalışan kış aylarında başına yağmurluk, yaz aylarında güneşten korunmak için başına geçirdiği yaşmaklarla korunarak çalışan kadınlar 20 lira gündelikle, çoluğunu çocuğunu evde bırakarak eve ekmek götürebildiklerinden dolayı kendilerini şanslı addediyor. Yaz aylarında daha çok kadınlar maydanozun kuruyan köklerini keserek tarlaları maydanoz ekimine hazırlıyor.
Mesrure Şahinoğulları adlı kadın işçi, bir çiftçiye ait maydanoz tarlasında günde 12 saat çalıştığını belirterek, "Bu işi 1980 yılından beri yapıyorum.7 çocuğumu maydanoz sera sebze meyve tezgahlarında büyüttüm. Biçtiğimiz maydanozları sandıklara doldurup sırtlayıp kamyona taşıyoruz. Şu an ben tarlalarda eşim de Suudi Arabistan çöllerinde çalışmaktadır" şeklinde konuştu.
(HS-VŞ-HO-Y)