Eroğlu: Yangına Müdahale Süresi 15 Dakikaya Düştü Kemalpaşa

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınına müdahale süresinin yıllar içinde 45 dakikadan 15 dakikaya düştüğünü söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınına müdahale süresinin yıllar içinde 45 dakikadan 15 dakikaya düştüğünü söyledi.
Eroğlu, İzmir programı çerçevesinde Seferihisar'da yangın sonrası ağaçlandırılan sahalarda helikopterle incelemelerde bulundu. Buradan Kemalpaşa ilçesine geçen Bakan Eroğlu, Sınır Ötesi Yangınla Mücadele Timi'ni denetledi, kıl keçisi sahibi köylülerle bir araya geldi.
Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, Türkiye'nin 21,4 milyon hektar alanının, bir başka deyişle yüzde 27'sinin ormanlık olduğuna işaret ederek, yıllar itibarıyla yanan orman alanı miktarının giderek düştüğünü söyledi.
Eroğlu, 1985-90 yılları arasında bir orman yangınında yaklaşık 10 hektar alanın zarar gördüğünü, bugün ise bu rakamın 2,6 hektara indiğini belirterek, 'Bu, hızlı müdahale ile sağlandı. Müdahale süresi yıllar içinde 45 dakikadan 15 dakikaya düştü. 823 kişilik ilk müdahale ekibimiz başlayan bir yangına 15 dakika gibi bir sürede müdahale edebilmektedir. Böylece yangın adedi artsa da, yanan alan miktarı azaldı' dedi.
Türkiye'nin yanan orman alanları konusunda Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinden çok daha iyi bir noktada bulunduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, 'Dünyada ilk defa kameralı takip sistemine sahip olan ülkeyiz. Bu sistemle kameralarla bölgeleri izlememiz ve yangına anında müdahale etmemiz mümkün' diye konuştu.
Ocak ayından bu yana ülke genelinde toplam 709 örtü ve tepe yangını çıktığını belirten Eroğlu, 'Bu yangınlarda 722 hektar alan yandı. Geçen sene aynı dönemde 845 adet orman yangını meydana geldi ve bin 473 hektar alan zarar gördü' dedi.

04.08.2010 17:32:26