Molla Fenari Türbesi'nin Çevresi Açılıyor

Bursa'da en önemli ziyaretgahlardan olan Astronomi ve Fıkıh Alimi Molla Fenari Hazretleri'nin türbesine artık araç ile ulaşım sağlanabilecek.

Büyükşehir Belediyesi bölgede birisi tescilli 5 binanın kamulaştırılması, otopark alanı için yaklaşık 500 metrekarelik arsanın satın alınması çalışmalarına başladı.
Üç Kuzular türbesinden Molla Fenari Cami'ne araçla ulaşım olabilmesi için bölgedeki bazı evlerin kamulaştırılarak araçlar için yol açılması çalışmaları
da muhtarlık ve vatandaşların işbirliği ile yürütülüyor. Osmanlı Devleti'nin ilk şeyhülislamı (Diyanet İşleri Başkanı) olan Molla Fenari Türbe ve Camii vatandaşların daha rahat ziyaret edebilecekleri hale getirilecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bölge halkının belediyenin bu çalışmasına önemli bir katkı sağladığına dikkat çekerek, "Molla Fenari Cami ve türbesinin yanındaki 5 bina için görüşmeler olumlu bir şekilde devam ediyor. Bölge insanının gönül rızası ile bu çalışmaları yürütüyoruz. O bölgedeki binaları alıp caminin çevresini açacağız. Üst kısımda 400-500 metrekarelik bir arsayı da gelen misafirlerin araçlarını park edebilecekleri bir alan olarak düzenleyeceğiz. Caminin arkasındaki tarihi kabristanda elden geçirilecek. Somunca Baba'nın fırınından yukarıya çıkan caddeyi yeniden tanzim ederek yürüyerek gelen ziyaretçilerinde rahat ulaşımını sağlayacağız. Muhammet Üftade Hazretleri'nin dergahına giderken atının ayakları kayalarda kalan Aziz Mahmut Hüdai'nin durup kaldığı kayaların üzerindeki betonlarda temizlenerek bölgede güzel bir çalışma gerçekleştirilecek. Bölgede restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olan Üftade Dergahı, Üç Kuzular, Ay Dede Türbesi ve Molla Fenari Türbesi düzenlemesi ile ziyaretgahların düzenlenmesi konusu tamamlanacak. Somuncu Baba Fırını ve Şeyh Ataullah Hazretlerinin (Tezeren Dede) kabrinin bulunduğu İvazpaşa'da ziyaretçiler huzur içinde ibadet ve ziyaretlerini yapacak" dediler.
Ulucami'nin 1400 yılında çivi kullanmadan kündakari tekniği ile yapılan minberi üzerinde bulunan bugünkü kabul edilen güneş sisteminin resmedilmesinde Molla Fenari Hazretleri'nin katkısının olduğu düşünülüyor. Bilim tarihinde, dünyanın döndüğü açıklayan Galilo'dan tam 230 yıl önce Güneş Sistemi'nde ayı bile dünyanın etrafında dönerken gösteren, Pluton'u bugünkü tartışmalarda olduğu gibi farklı bir pozisyonda gezegenlerden ayrı yerleştiren, içeriği helyum olan Mars'ı ise metal parçası ile minbere çaktırdığı kabul edilen Molla Fenari Hazretleri'nin İngiltere'ye götürüldüğü söylenen bir astronomi kitabı da bulunuyor. 1960 yılında Orhan Camii'ndeki Kütüphaneden İngiltere British Müzesi'ne gittiği iddia edilen kitabın dünyada yazılan ilk astronomi kitabı olduğu ileri sürülüyor. Molla Fenari Hazretleri 10 bin ciltten fazla kitap okuyorak gözlerinin rahatsızlanması üzerine, Peygamberimizi rüyasında görüp gözlerine pamuk konularak tekrar görmeye başladığı rivayet edilen Osmanlı'nın İlk Şehülislamı (Diyanet İşleri Başkanı) olarak biliniyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi geçen yıl Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ile bir sempozyum ile Molla Fenari Hazretlerinin çalışmalarını günyüzüne çıkartmıştı.