HÜRSİAD iş dünyasına 'evet' cağrısı yaptı

Gaziantep Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Mehmet Taşdemir, anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül'de yapılacak referandumda, anay

Gaziantep Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Mehmet Taşdemir, anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül'de yapılacak referandumda, anayasa değişikliğine 'evet' diyeceklerini belirterek, "Tüm iş dünyasını 'evet' demeye davet ediyoruz." dedi.

Kişisel özgürlüklerin ve demokrasinin genişlemesi için bunu yapacağını ifade eden Taşdemir, "İnanıyorum ki bu değişiklikle, Türkiye'de yeni bir sayfa ve dönem açılacaktır.'' değerlendirmesinde bulundu.

Taşdemir, Türkiye'nin yakaladığı ekonomik gelişmelerin, yeni bir anayasayı zorunlu kıldığının altını çizerek, şunları kaydetti: ''Demokratik standartlarımızla, anayasa standartlarımızla ekonomik kalkınma ve gelişmemizi paralel kılmak zorundayız. Özellikle vurgulamak isterim ki anayasa oylaması politik bir oylama değildir. Bir siyasi partiyi desteklemek ya da başka bir siyasi partiye muhalefet etmek anlamı taşımamalıdır. Onun için herkesin bu referandumu, politik bir duruş olarak algılama yerine partiler üstü bir mesele şeklinde görmesi gerekir. Bu referandumda partiler için oy kullanmıyoruz. Anayasanın kısmen de olsa değiştirilmesi bizim için son derece önemlidir. 12 Eylül oylamasının Türkiye için çok önemli olduğuna inanıyorum.''

Taşdemir, anayasa değişikliğinin getirdiği düzenlemelere değinirken de ticari hayatta çeşitli değişiklikler olacağını, artık iş adamlarının yurt dışına çıkarken, küçük vergi borçları nedeniyle sınır kapısından geri çevrilmeyeceğini kaydetti.

Taşdemir, HÜRSİAD olarak 'evet' gerekçelerini şu şekilde sıraladı: "Yargılanamayan kimse kalmayacak. Askerî hâkimler hiyerarşi baskısından kurtulacak. Toplumun zayıf kesimi koruma altına alınacak. Kişisel veriler korunacak. Vatandaşların yurtdışına çıkma özgürlüğü ancak hâkim kararı ile sınırlandırılabilecek. Çocuklar her türlü istismara karşı devlet koruması altına alınacak.

İşçiler aynı anda birden fazla sendikaya üye olabilecek. Memura toplu sözleşme hakkı verilecek. Memurlara yönelik uyarma ve kınama cezalarına yargı denetimi açılacak. Kamu denetçiliği kurumu oluşturulacak, parti kapatmaya bağlı olarak milletvekilliğinin düşürülmesinin önüne geçilecek. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı yeniden düzenlenecek, üye sayısı artırılacak, üyelerin görev süresi 12 yılla sınırlanacak."

HİÇBİR PARTİNİN DESTEKÇİSİ VEYA KARŞITI DEĞİLİZ

Sivil toplum kuruluşu olarak bir siyasi parti gibi düşünmediklerini belirten Taşdemir, "Biz bu kararımızla da hiçbir partinin destekçisi veya karşıtı değiliz. Yani ne iktidara yardımcı olmak için ne de başka bir partiye zarar vermek için bunu yapıyoruz. Biz bu değişikliği Türkiye için önemli sayıyoruz, onun için destek veriyoruz. Güçlü Türkiye, güçlü ekonomi için iş dünyasını güçlü 'evet' e davet ediyoruz." diye konuştu.