Klimalar yüzünden elektriğe haddinden fazla yükleniyoruz

Yaz sıcaklarına dayanamayanlar klimayı açıyor

Klimalar yüzünden elektriğe haddinden fazla yükleniyoruz
Yaz aylarında sıcaklardan bunalanların klima kullanımına yönelmesi dolayısıyla Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES), yılın en fazla elektrik üretimini 187 milyon 356 bin kilovat saat (KWH) ile temmuz ayında yaptı.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin enerji ihtiyacına üretimiyle katkı sağlayan 2x150 megavatlık kurulu güce sahip ÇATES'te, yaz aylarında özellikle klima kullanımının yaygınlaşması nedeniyle artan enerji ihtiyacı nedeniyle önlemler alınıyor.

Yaz ayları öncesinde ünitelerinin revizyonunu tamamlayarak genel bakım çalışmaları yapılan ÇATES'de, temmuz ayı üretimi, bu yılın haziran ayına göre 5 milyon 295 bin KWH, 2009'un aynı dönemine göre ise 10 milyon 569 bin KWH fazla gerçekleşti.

Santralde normal şartlarda akşam saatlerinde görülen maksimum tüketim oranlarına, yaz sıcaklarının başlamasıyla birlikte öğle saatlerinden itibaren ulaşılmaya başlandı.

KÖMÜR SERİNLİĞE KATKI SAĞLIYOR

Temmuz ayında 154 bin ton kömür yakılarak elektrik enerji üretildiğini anlatan yetkililer,şunları kaydettiler:

''Özellikle yaz aylarında artan enerji ihtiyacına yönelik önlemlerimizi aldık. Klima kullanımının yaygınlaşması yaz aylarında enerji tüketimini artırıyor. Elektrik tüketim oranları akşam saatlerinde insanların evlerine dönmesi ve aydınlatma gibi kullanımlar nedeniyle ulaştığı maksimum seviyelere sıcak geçen günler nedeniyle öğle vaktinde ulaşıyor. Talebin karşılanması için de üretimimizi arttırıyoruz. Isınma amaçlı kullanılan kömür, santralimizde enerjiye dönüşerek yaz aylarında insanların serinlemesini de sağlıyor.''

Arz-talep dengesini göz önünde tutarak üretimin programlandığını belirten yetkililer, ağustos ayında da tüketim miktarının fazla olacağının tahmin edildiğini, bundan dolayı temmuz ayı üretiminin aşılmasının beklendiğini bildirdiler.

Kaynak: AA