Batman Barosu Mayın Ölümlerini Yürüyüşle Kınadı

Batman-Hasankeyf karayolunda, TPAO'ya ait üretim sahası yolunda 4 kişinin yaşamına mal olan mayın patlaması Batman'daki sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından protesto edildi

Batman-Hasankeyf karayolunda, TPAO'ya ait üretim sahası yolunda 4 kişinin yaşamına mal olan mayın patlaması Batman'daki sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından protesto edildi. Batman Barosu üyesi avukatlar, 3 kilometrelik sessiz yürüyüşle olayı kınadı.
Batman-Hasankeyf karayolundaki Demirbilek köyünde TPAO'ya ait üretim sahasında çıkan yangına müdahale etmek isterken araçlarının mayına çarpması sonucu Batman Barosu eski Başkanı Avukat Sedat Özevin, kapatılan HEP'in eski Batman İl Başkanı Salih Özdemir, İHD Batman Şube Başkanı Sadi Özdemir ve Sıdık Özdemir hayatını kaybetmişti. Batman Barosu'na üye avukatlar, eski başkanları Av. Sedat Özevin'in mayına kurban gitmesini kınamak için Batman Adliyesi binasından 3 kilometrelik sessiz yürüyüş düzenleyerek,
Gülistan Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Batman'daki diğer sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Av. Yusuf Tanrıseven, "İnsan hakları ve barış savunucularından Sedat Özevin, Sadi Özdemir, Salih Özdemir ve Sıdık Özdemir'in, Batman Hasankeyf ilçesi Demirbilek köyü civarında, en acımasız savaş araçlarından biri olan mayın nedeniyle hayatlarını kaybetmeleri, Kürt sorununun şiddet dışı demokratik yöntemlerle çözülmesini savunan bizleri derinden üzmüştür.
Hiçbir din, vicdan ve hukuk böyle bir olayı haklı gösteremez. Bu nedenle sesimizi kısan, canlarımıza mal olan bu olay her kim tarafından ve ne amaçla gerçekleştirilmiş olursa olsun şiddetle kınıyoruz. Silahların sustuğu, barışın konuşulduğu ve hiçbir insanımızın yitirilmediği bir ülke ümidi ile, barışı hep birlikte bir kez daha haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

MAZLUM DER ŞUBE BAŞKANI ÇİÇEK: "OLAYIN FAİLİ BELLİ"
Batman Barosu'nun açıklamasının ardından açıklama yapan Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Av. Murat Çiçek ise olayın failinin belli olduğunu belirtti. Çiçek, "26 yıldan beri kirli savaşın en acı ve trajik sonuçlarından birini yaşadık. Kirli savaşın en kirli silahla hayatını kaybeden arkadaşlara baş sağlığı diliyoruz" diye konuştu.
Çiçek, olayın oluş şeklinin kuşku duyuracak bir yanının olmadığını belirterek, şiddetin bir araç olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, "Haytını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Olay net, failleri bellidir. Olayın yapılış ve eylem tarzı bellidir. Bütün işaretler bir örgütü gösteriyor" dedi.
Basın açıklamasının ardından grup 5 dakikalık oturma eyleminden sonra sesizce dağıldı.