Amerikalı milliyetçiler, Obama'ya karşı Washington'da toplandı

Binlerce Amerikalı milliyetçi, başkent Washinton'da yönetim karşıtı gösteri yaptı. Gösterinin, siyah haklarının savunucusu Martin Luther King'in ünlü

Binlerce Amerikalı milliyetçi, başkent Washinton'da yönetim karşıtı gösteri yaptı. Gösterinin, siyah haklarının savunucusu Martin Luther King'in ünlü 'Bir Hayalim Var' konuşmasının yıl dönümüne denk gelmesi ve aynı yerde yapılması ise ülkedeki siyahileri kızdırdı.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin ve muhafazakar çizgideki Fox TV'de program yapan Glenn Beck'in liderliğinde Lincoln Anıtı'nda toplanan "Çay Partisi Hareketi" üyeleri, Obama'yı eleştirdi. "Onurun Kurtarılması" adı verilen gösteride yapılan konuşmada "ülkenin yeniden Tanrı'ya yönelmesi ve Amerika'yı istisnai kılan geleneksel değerlere yeniden dönülmesi" çağrısında bulunuldu.

Eski bir alkolik olan ve Mormon tarikatına geçen Beck'in gösteriyi ilk önce yeni çıkacak olan 'Plan' isimli kitabının reklamını yapmak için kullanmayı düşündüğü; ancak daha sonra bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Beck, konuşmasında "Uzun zamandır bu ülke karanlıklarda dolaşıyordu ve biz de bu sürecini başlangıcından beri karanlıktaydık. Karanlık ve aydınlık anları yaşadık. Bugün Amerika'daki iyi şeylere konsantre olacağız. Ki bu şeyler bizim geçmişte başardığımız ve yarın da yapabileceğimiz şeyler." dedi.

Beck'in konuşmasını yaptığı yer ve tarih ise ülkedeki siyahileri kızdırdı. Aynı yerde, siyahilerin hakları için mücadele veren martin Luther King, 28 Ağustos 1963 tarihinde ünlü "Bir Hayalim Var" konuşmasını yapmıştı. Beck her ne kadar gösterinin tarihinin tamamen tesadüf olduğunu söylese de bu siyahi vatandaşları ikna etmedi.

İnsan hakları savunucusu Al Sharpton liderliğindeki çoğunluğunu siyahilerin oluşturduğu bir grup da alternatif bir gösteri yaparak King için yürüdü. King için yapılacak anıta kadar yürüyen grup Beck'in düzenlediği gösteriyi eleştirdi.