Evliya Türbeleri Ziyaretçilerle Dolup Taşıyor

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Bursa'da manevi şahsiyetlerin kabirlerine olan ziyaretçi akını hızlandı

Evliya Türbeleri Ziyaretçilerle Dolup Taşıyor
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Bursa'da manevi şahsiyetlerin kabirlerine olan ziyaretçi akını hızlandı. Bursa'da zamanın manevi şahsiyetleri olan büyük evliyaların türbeleri Edirne'den İran'a kadar geniş bir coğrafyadan gelen binlerce vatandaş tarafından tek tek ziyaret ediliyor.
Bursa'nın manevi iklimi kuvvetli bir şehir olduğunu belirten ziyaretçiler, "Bursa Osmanlı'nın kurulduğu topraklar. Bursa'yı gönlümüzden hiç çıkartamıyoruz. Mübarek mekanlar var. Bu topraklara manevi işaretlerle Buhara gibi ilim şehirlerden gelen önemli şahsiyetler bu şehri mekan tutup, ilim yaydılar. Bu şahsiyetlerin manevi huzurunda bulunmak insanın ruhunu temizliyor. Maneviyatını, enerjisini yükseltiyor. Bursa'nın orjinal binaları da saklanabilseydi, insan o ilhamı, heyecanı daha güzel hissederdi. Eski binaları görünce insanın içerisine ayrı bir ferahlık veriyor. Osmangazi-Orhangazi türbeleri, Üftade Hazretleri, Tezeren Dede diye bilinen Şeyh Ataullah Hazretleri, Somuncu Baba fırını, Emirsultan Hazretlerini ziyaret ettik. Bursa Belediyeleri'nin tarihi yapıların restorasyonuna yönelik çalışmalarını da duyuyorduk, onları da bizzat gördük. Bu ecdad yadigarlarına sahip çıktıkları için mahalli yöneticilere de teşekkür ediyoruz. Bursa İslamiyetin eski şehirlerinden olduğunu ziyaretlerde bulununca hissetiyoruz. Bursa'yı Hızır Aleyhissalamın dolaştığı mübarek mekanlar olarak görüyoruz" diye konuştular.
Mahalli idarelerin temin ettiği otobüslerle Anadolu'nun en ücra köşelerinden akın akın Bursa'ya gelen vatandaşlar, bu manevi iklimde bulunmaktan huzur duyduklarını söylüyorlar.
İran'dan gelen ziyaretçiler ise, vizelerin kalkması ile kardeşlik duygularının daha da geliştiğini belirterek, "İran'la Türkiye arasında güzel anlaşmalar var. İki ülkede islam ülkesidir. İki ülke insanları arasındaki ilişkiler çok güzel gelişiyor. Ramazan ayında Bursa'da hem tarihi mekanları ziyaret ediyoruz, hem de ticaret yapıyoruz. Ticaret son zamanlarda daha da artıyor. Türkiye'den ihtiyacımız olan her türlü malı bulabiliyoruz" dediler.
Buharadan Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Bursa'ya gelen Şeyh Ataullah Hazretleri'nin İvazpaşa Mahallesi'ndeki kabri de en çok ziyaret edilen mekanların başında geliyor. Bebek, ev, iş ve eş isteyenler Tezeren Sultan olarak bilinen Şeyh Ataullah Hazretleri'nin kabrine gelerek onu vesile edip Allahü Teala'dan istediklerini dualarında dillendiriyorlar. Adak olarak vad edilen şekerler, dualar kabul olup yerine geldiğinde misafirler için türbeye getirilip dağıtılıyor. Türbenin temizlik ve bakımını yapan görevliler ise gelenlere bir taraftan adak şekerlerinden ikram ederken, bir taraftan da ihtiyaç olan tesbih, yasin cüzleri, takke, elbezi gibi malzemeleri satıyorlar. Mahalle sakinleri bir taraftan ziyaretçilere yaptıkları satışla gecimlerini temin ederlerken, bir taraftanda türbenin hizmetlerini yerine getiriyorlar.
Bursa'nın en kalabalık ziyeretgahları Yıldırım ilçesindeki Emirsultan Hazretleri'nin türbesi, Çekirge Caddesindeki Mevlid-i Şerif Yazarı Ulucami imam hatiplerinden Süleyman Çelebi'nin kabri, Hisar'daki Üftade Türbesi, Uludağ eteklerindeki Somuncu Baba fırını ve çilehanesi, Mollafenari Kabri, Şeyh Ataullah hazretlerinin bulunduğu evde yoğun ziyaretçilerden nasibini alıyor. Tezhilül Menafi isimli tefsir kitabının müellifi İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri'nin Tuzpazarı'ndaki kabri, Şevahüdün Nübüvve kitabının müellifi Lami Çelebi'nin Hisar Satı caddesindeki kabri, Molla Hayali ve Molla Hüsrev hazretlerinin Zeyniyye Dergahı haziresindeki türbeleri de Bursa Evliyaları hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olan özel ziyaretçiler tarafından aranıp bulunuyor. Osmanlı Cihan Devleti'nin ilk 6 hakanını bağrında bulunduran Bursa'da Tophane semtindeki Osmangazi Orhangazi Türbeleri, Çekirge'deki 1. Murat Han'ın türbesi, Yıldırım ilçesindeki Yıldırım Bayezit ve Çelebi Mehmet Han kabirleri ile Muradiye Külliyesi'nde üzeri toprak mütevazi kabri ile yatan Fatih Sultan Mehmet'in babası 2. Murat Han'ın kabirleri de ziyaretçilerin güzergahlarında uğrak noktalarını oluşturuyor. Hat sanatının yaşayan müzesi olarak kabul edilen Ulucami'de teravih namazlarını kılan ziyaretçiler günübirlik programlarını tamamlayarak gece yol kat edip İstanbul ziyaretlerini de tamamlayıp memleketlerine dönüyorlar.