FT: Türkiye'nin üyeliği, oyunun kurallarını değiştirecek

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini ele aldığı bir makalede, "Tam üyelik söz konusu olsa bile Türkiye, s

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini ele aldığı bir makalede, "Tam üyelik söz konusu olsa bile Türkiye, serbest dolaşım hakkından yararlanamayacak." yorumunda bulundu.

Gideon Rachman'ın kaleme aldığı yazıda, Türkiye'nin Batı için önemli olduğu, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'nun seçilmelerinden birkaç ay sonra Türkiye'yi ziyaret etmelerinin bu önemi anlamak için yeterli olduğu belirtiliyor. Ancak Türkiye'nin son zamanlarda İran'a uygulanan yaptırım kararına itirazı ve İsrail ile olan ilişkilerinin gerilemesi nedeniyle Batı'yı kızdırdığına da dikkat çekiliyor.

"Artık Türkiye ile konuşun ve iki yüzlülüğe son verin." çağrısında bulunan Gideon Rachman, AB'nin Türkiye'ye gerçekleri anlatmadığını, örneğin Türkiye'nin tam üye olsa bile bugünkü haliyle uygulanan serbest dolaşım hakkından yararlanamayacağını yazdı. Türkiye karşıtı olan aşırı sağın Avrupa'da yükseldiğine de işaret edilen yazıda, Türkiye'nin üye olması halinde AB ülkelerine çok büyük göç dalgasının ortaya çıkacağını ve bunun AB ülkeleri tarafından kabul edilir bir durum olmadığının altı çizildi. AB'nin bu durumun farkında olduğu halde Türkiye ile bunu konuşmadığını yazan Rachman, "Artık Türkiye ile dürüst bir şekilde konuşmanın zamanı geldi. Türkiye'nin AB'ye tam üye olması elbette mükemmel bir gelişme olurdu ancak bu gerçekleşse bile serbest dolaşım hakkı bugünkü haliyle Türkiye'ye uygulanamaz." dedi.

"Şu anda kurallar çok açık. Ama bu kurallar Türkiye'nin üyeliğiyle değişecek." diyen Rachman, Türkiye için yeni kurallar ortaya atmak 'haksızlık' hatta 'ırkçılık', olarak bile algılanabileceğini ancak bunun AB'nin şu an için dile getiremediği bir realite olduğunu vurguladı.

Bu konuyu konuşmadan Türkiye ile üyelik görüşmelerine devam eden AB'nin sorumsuzluk örneği olacağı ifade edilen makalede, "AB liderlerinin artık bu gerçekler ve ikiyüzlülükler ile yüz yüze gelmenin zamanı geldi. Türkiye tam üye olsa bile bu yıllar alacak bir süreç. Bazı önemli müzakere başlıkları daha sonra ele alınacak ama AB'nin çok rahat olma gibi bir lüksü de yok çünkü Türkiye'nin Batı ile olan ilişkileri hızla geriliyor. Bu yüzden serbest dolaşım konusunu konuşmanın zamanı geldi. Serbest dolaşımsız bir tam üyelik bile Türkiye için çok iyi kazanımlar getirecek." denildi.

Gideon Rachman, Türkiye'nin 'serbest dolaşımsız' tam üye olmakla elde edeceği kazanımları ise sıralarken, Türkiye'nin yakın zamanda en fazla nüfusa sahip olacağını ve böylelikle AP'de en çok milletvekili bulunduran ülke olacağını, bu haliyle AB'nin dış politikasına yön veren, AB hukukunun şekillenmesinde rol oynayan ve AB yardımlarından yararlanan bir ülke olacağını vurguladı.