BDP'li Halis: Evet, Dersim'i CHP bombaladı, Kılıçdaroğlu katliamı meşru gösterdi

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde düzenlenen bal festivaline Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Dersim'i CHP bombaladı' şeklindeki açıklamaları damga vurd

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde düzenlenen bal festivaline Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Dersim'i CHP bombaladı' şeklindeki açıklamaları damga vurdu. Festivale katılan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim'i CHP'nin bombaladığını belirterek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, bu sözlerin gereğini yapmamakla suçladı. Halis, Kılıçdaroğlu'nun 'Ben daha doğmamıştım" diyerek katliamını meşru gösterdiğini ileri sürdü.

Pülümür ilçesinde düzenlenen 17. Pülümür Bal Festivali'ne Vali Mustafa Taşkesen, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Kaymakam Deniz Pişkin, Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude, Belediye Başkanı Mesut Coşkun ve Arıcılık Kooperatifi Başkanı İsmail Özyol gibi isimler katıldı. Festivalin açılışı Christian Ude Kültür Merkezi'nde yapıldı. Festivalde söz alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, "Bir Dersim meselesidir kaşınıyor. 100 yıllık acının bizden yana olduğunu, bu işi unutmanın ihanet olduğunu söyleyen yine biziz." dedi.

Başbakan Erdoğan'nın geçtiğimiz haftalarda Dersim ile ilgili yaptığı konuşmayı hatırlatan Halis, şunları söyledi: "Bu ülkenin Başbakanı 'Dersim'i CHP bombaladı' dedi. Evet, Dersim'i CHP bombaladı. Peki CHP'liler ne yaptı? Dersim'in ağıtlarıyla büyüyen Kılıçdaroğlu'ndan biz ayakta alkışlanması gereken bir cevap beklerdik. Ama Kılıçdaroğlu ne yaptı? 'Ne var bunda' derecesine 'ben daha doğmamıştım' dedi. Bu olsa olsa katliamını meşru göstermektir. CHP'liler Başbakan'ın ağzından çıkan itirafı somut değere çevirmek yerine, 'o dönem İsmet paşa değil Celal Bayar vardı' dediler. Celal Bayar Afrika'dan mı geldi? Celal Bayar sizin partinizin başbakanı değil miydi? Bu işin altından çıkamazsınız. Tarihi acıların üzerilerinden siyasi istismara götüren bir konuma gelirsiniz."

Halis'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Kamer Genç, Başbakan Erdoğan'ı Dersim polemiği nedeniyle eleştirdi, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın açıklamalarının ardından muhalefet partilerinin toplanarak Başbakan'ı istifaya zorlanması gerektiğini söyledi. Anayasa değişiklik paketine de tepki gösteren Genç, "12 Eylülde evet çıkarsa bilin ki Türkiye'de rejim bitmiştir." dedi. Genç, Dersim katliamı hakkında ise şunları söyledi: "1938 yılında bir askeri hareket yapıldı. Çok vahşi şekilde insanlar öldürüldü. Çocuklar, kadınlar yakıldı, insanlar öldürüldü. Ben böyle vicdansız katliam yapan insanlar hangi karakterde olabilir diye düşündüm. Sonra şuna vardım ki; bazı sapıklar, Müslüman olduğunu iddia eden insanlar, sağda solda 'hacca gideceğinize üç tane kızılbaşı öldürün' dediler. Benim anladığım şu ki harekata katılan kumandan ve askerlerin büyük bir bölümü sapık İslam inancına sahip olan kişilerin haleti ruhiyesiyle hareket ettiler ve Dersim'de çok büyük bir katliam yaptılar."

Konuşmaların ardından bal ağalığına Almanya Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude seçildi. Bal üreticileri arasından düzenlenen yarışmada derece girenlere ödüllerini Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude, Tunceli B elediye Başkanı Mustafa Taşkesen, Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin ve Belediye Başkanı Mesut Çoşkun verdi. Ödüllerin ardından konuklara bal ikramında bulunuldu. Bal festivali, sanatçı Servet Kocakaya, Emre Saltuk ve yerel sanatçıların konserleriyle son buldu.