Aydın Önemli Ticaret Yollarına Ev Sahipliği Yaptı

Tarihî ve kültürel dokusuyla tarımdan sonra turizm sektöründe de söz sahibi iller arasında yer alan Aydın'ın tarihte önemli ticaret yollarına ev sahipliği yaptığı biliniyorç

Aydın Önemli Ticaret Yollarına Ev Sahipliği Yaptı
Aydın sadece ilçelerinde değil şehir merkezindeki tarihi ve kültürel değerleriyle de dikkat çekiyor. Çok sayıda önemli ticaret yoluna ev sahipliği yapan Aydın için Gazi Bulvarı'nın üstündeki 1629 Sokak özel bir öneme sahip bulunuyor. İzmir-İç Anadolu arasındaki önemli bir ticaret yolu işlevi gören bu tarihî ticaret yolu, Osmanlı Döneminde konsolosluklardan bankalara, gümrük müdürlüğünden bedesten ve hanlara kadar çok sayıda eseri barındırıyor. Batıda Kemer, doğuda Ilıcabaşı mevkiinden devam eden ticaret yolu üzerinde namazgâhlar ve çeşmelerin yanına Nasuh Paşa Külliyesi, Bey Hamamı, Alihan Oğlu İsmail Türbesi, Çifte Hamam (Gümrükönü Hamamı), Cihanoğlu Hanı gibi eserlerle Macar ustalarınca yapılan Ekrem Çiftçi Evi gibi tarihî evler eşlik ediyor.
Yerli ve yabancı turistler, birçok yerde karşılaştıkları geleneksel çarşı sistemini Aydın'da da buluyor. Yağcılar İçi veya Arasta denilen çarşı bölgesi farklı ürünler sunan mağazalarına karşın, gelenekselliğini tam olarak yitirmemiş bir durumda bulunuyor.
Aydın hem sahilleri hem tarihî ve kültürel değerleri hem de termal kaynaklarıyla turizm sektörüne bir paket olarak sunulabilecek önemli bir turizm destinasyonu savunan uzmanlar, "Şehir merkezindeki tarihî eserler bir an önce aslına uygun olarak restore edilip koruma altına alınırsa gün ışığına çıkmamış ama çalışmaları devam eden arkeolojik kazılar desteklenirse mahalli otoriteler, üniversite, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve Aydın halkı işbirliği içinde hareket ederse Aydın, bir turizm kenti olmaya adaydır. Sanat Tarihçisi Mükerrem Kürüm'ün ifadesiyle; Devletin İl Özel İdareleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ ve benzeri kurumları aracılığıyla sağladığı kredi imkanları, tarihî binalara sahip özel ve tüzel kişilere anlatılmalı, proje ve restorasyon desteği alabilecekleri yönünde bilgilendirmeler yapılmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Belediyelerin mülkiyetinde olan tarihî binaların bu kurumlarca ne kadar korunduğunu dikkatle takip etmeli, Aydın Belediyesinin 'Koruma Amaçlı İmar Planı' gibi çalışmaları desteklenmelidir" diyor.