Hükümet memura toplu sözleşme kapısını kapattı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Anayasa değişikliğinden sonra inşallah toplu sözleşme sürecine gireceğiz" d...


Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Anayasa değişikliğinden sonra inşallah toplu sözleşme sürecine gireceğiz" dedi. Kararı protesto ederek görüşmelerden ayrılan KESK Başkanı Sami Evren, toplantıda Kamu İşveren Kurulu'nun anayasa paketine "evet" denmesi telkiniyle karşılaştıklarını söyledi. Kamu İşveren Kurulu (KİK) üyesi, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) Genel Sekreteri Adnan Çiçek'in toplantıda, "Toplu sözleşmeyi bu kadar istiyorsanız referandumda 'evet' deyin" dediği öğrenildi.

'Anayasa değişikliğinden sonra...'
İki konfederasyon ve hükümet arasında devam eden görüşmeler dün öğleden sonra sona erdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, referandumun bazı kişilerde ciddi bir memnuniyet oluştururken, bazılarında da korku yarattığını ifade ederek, "Bu sürecin en önemli yanı bir turnusol kağıdı görevi görmesidir" dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK'in toplu sözleşmenin referandumdan sonra yapılması talebinin kabul edilmemesiyle ilgili olarak, "Yanlış hesap Bağdat'tan döndü" diye konuştu. Akyıldız, toplu görüşmenin ertelenmemesiyle memurların elinin güçlendiğini söyledi.
Bakan Yazıcı ise, "Anayasa değişikliğinden sonra elbette ki yasal mevzuatı da hemen tamamlamak suretiyle inşallah toplu sözleşme sürecine gireceğiz" dedi. Sendikal haklar, çalışma hayatı, mali ve sosyal haklar konusunda komisyon kurulmasına karar verilen dünkü toplantının ardından, 2010 toplu görüşmeleri 24 Ağustos'ta devam edecek.