BAE'de telekom gelirleri 6 milyar doları aştı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'deki telekomünikasyon pazarı gelirlerinin geçen yıl 6.1 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

ABD merkezli Pyramid Ara

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'deki telekomünikasyon pazarı gelirlerinin geçen yıl 6.1 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

ABD merkezli Pyramid Araştırma adlı şirket tarafından yayınlanan rapora göre BAE, yüzde 18.3'lük genişbant (broadband) aboneliği ile bölgede en önde gidiyor. Raporda, BAE'nin gelişmiş ülkelerdekine yakın hizmet seviyesini yakaladığı, yakın gelecekte sağlıklı büyümenin devam edeceği fakat 2010-2015 yılları arasında dramatik bir büyümenin beklenmemesi gerektiği kaydedildi. Bileşik yıllık büyüme oranının yüzde 2.5 civarında olması bekleniyor.

'BAE: Fiber yayılma, Pay-TV ve VoIP hizmetlerini canlandıracak' adlı çalışmaya göre genişbanttaki büyüme 2015'te BAE'ye 1 milyar doların üzerinde gelir getirecek. Bu rakam 2010 için 695 milyon dolar olarak tahmin edildi. Raporun yazarı Hüsam Barhuş'a göre, en hızlı gelişme genişbant internet ve mobil data sektörlerinde görülecek fakat tek başına en yüksek geliri mobil sesli görüşmeler sağlayacak. Fiber optik altyapının 2011'de tamamlanmasıyla da Pay-TV ve internet üzerinden sesli görüşme hizmetleri (VoIP)'nde ciddi büyüme yaşanacak. Ülkedeki en büyük telekomünikasyon şirketi Etisalat'ın 'eve fiber' ağındaki hissesinin 2015'te yüzde 74.1'i bulması tahmin ediliyor. Bu oran 2010 için yüzde 77'yi buluyor.

Ülkedeki ikinci firma 'du' ise mobil abone oranında öne çıkıyor. du'nun abone oranının 2009'da yüzde 32.6 olduğu ve 2015'te yüzde 47.6'ya ulaşacağı ifade ediliyor.