Toplu sözleşme masada

Türkiye 12 Eylül anayasa değişikliğinin oylanmasına kilitlenirken, referandum oylanmadan sonuç doğurmaya başla...

Türkiye 12 Eylül anayasa değişikliğinin oylanmasına kilitlenirken, referandum oylanmadan sonuç doğurmaya başladı. Memurlar ile hükümet arasındaki toplu görüşmeler dün başladı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki toplu görüşmelere katılan KESK, görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesi ve toplu sözleşme kabul edilmesini istedi. Memur- Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da hükümetten 12 Eylül'de oylanacak anayasa değişikliği paketinde var olan toplu sözleşme hakkına göre hazırlıklı gelmesini isteyerek "Toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz" dedi. Yazıcı teklifin değerlendirilmesi için görüşmeleri çarşambaya ertelerken, memura bir yıl önce toplu sözleşme umudu doğdu. Hükümet olumlu görüş bildirirse zam pazarlığı ekim ya da kasıma ertelenecek. Tek engel 4688 sayılı yasadaki toplu görüşmelerin 30 Ağustos'a kadar tamamlanması gerektiğine dair madde. Bu hukuki engel aşılırsa görüşmeler referandum sonrasına ertelenecek.

Anayasa değişikliği memura ne getiriyor?
Anayasa paketi ile 2.5 milyon memurun hem özlük hem de sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılıyor. 12 Eylül'de referandumda 'evet' çıkarsa:
Toplu sözleşme kesin hüküm sayılacak.
Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı olacak.
Memura kınama cezalarına yargı yolu açılacak.
Paketle memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı getirilirken, bu emeklilere de yansıtılacak.
Genel grev, lokavt, dayanışma grevi, iş yavaşlatmaya yönelik yasaklar kaldırılacak.
Memurlara yönelik keyfi kınama cezaları son bulacak.

'İncelemeye değer bir teklif'
İlk günkü görüşmelerin ardından açıklama yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle çalışanların mali ve sosyal hakları belirlensin, görüşmelere ekim veya kasım ayında toplu sözleşme olarak devam edilsin' önerisinin incelenmeye değer olduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, "Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki bir engel varsa toplu görüşme şeklinde devam edeceğiz" dedi.

MAAŞLARA 6 YILDA % 17 FAZLA ZAM GELECEKTİ
Mevcut prosedüre göre sendikalar ile hükümet arasındaki pazarlıklarda uzlaşma sağlanamazsa konu, Uzlaştırma Kurulu'na havale ediliyor. Ancak kurulun kararları hükümeti bağlamıyor. Uzlaştırma Kurul kararları bugüne kadar bağlayıcı olsaydı, memur son 6 yılda ortalama yüzde 17 daha fazla zam alacaktı.