"Referandumdan sonra mahkemeler hükümetin ve Meclis'in yerine geçerek karar veremeyecek"
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Av. Yılmaz Tunç, anayasa değişikliği referandumu için gerçekleştirdiği ziyaretlere devam e
Milletvekili Tunç ziyaretlerinde yaptığı konuşmalarda, "Orman vasfını kaybeden 2-B arazileri ile ilgili kanuni düzenlemeyi TBMM'de gerçekleştirmiştik, CHP bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeyi bekliyor, eğer referandumda evet derseniz, bundan sonra mahkemeler hükümetin ve TBMM'nin yerine geçerek karar alamayacak, yerindelik denetimi yapamayacak, sadece ve sadece hukukilik denetim yapacak." dedi.
Milletvekili Tunç geçmişte doktorları öğleden sonra hastanede bulmanın mümkün olmadığını, bu yüzden vatandaşın kartvizitini alıp özel muayenehanesine gittiğini hatırlatarak, "Muayene parası, bıçak parası vermek zorunda kalıyordu, hükümetimiz buna son vermişti. Doktorların tam gün çalışması ile ilgili yasayı çıkardık, ancak bunu da CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürdü ve Anayasa Mahkemesi yasayı kısmen iptal etti, Danıştay da hükümetin yerine geçerek karar alıp, Tam Gün Yasası'nı iptal etti. 12 Eylül referandumunda milletimiz evet diyerek, yargının sadece hukukilik denetimi yapmasının önünü açacak, yerindelik denetimi yapmasını yasaklayacak." diye konuştu.
Belediyelerin öğrencilere burs vermesi ile ilgili yasayı da CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü anlatan Tunç, "Mahkeme bunu da iptal etti ve öğrencilerimizin belediyelerden burs almasını engellemiş oldu. İşte referandumdan evet kararı çıktığında mahkemeler bu tür kararlar alamayacak." diye belirtti.
Milletvekili Tunç, anayasa değişikliklerinin kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendirdiğini, yasama, yürütme ve yargının birbirinin görev alanına müdahale etmemesi için önemli düzenlemeler içerdiğini sözlerine ekledi.