İtalya PKK'lı Toğuç'u bıraktı

PKK'nın üst düzey isimlerinden Nizamettin Toğuç (58), tatil için geldiği İtalya'da 18 Temmuzda Padova yak...


PKK'nın üst düzey isimlerinden Nizamettin Toğuç (58), tatil için geldiği İtalya'da 18 Temmuzda Padova yakınlarındaki Albignasego beldesinde yakalanmıştı. Toğuç, o tarihten bu yana Padavo cezaevinde tutuluyordu. Venedik İstinaf Mahkemesi, daha önce 23 ve 30 Temmuzda yapılan ilk iki duruşmada Toğuç'un ihtiyati tutukluluk halinin devamını uygun görmüş, zanlının avukatlarının salıverilme talebini incelemeyi ise daha sonraki duruşmalara ertelemişti. 

Bir tehlike oluşturmuyor
Önceki gün yapılan üçüncü duruşmada savcılık Toğuç'un kamu güvenliği açısından bir tehlike oluşturmadığı iddiasıyla açık adres bildirme ve karakola imza koşuluyla gözetim altında tutulmasının yeterli olabileceğini belirtmişti. Duruşma, mahkemenin zorunlu ikamet seçeneğini bilahare değerlendirip karara bağlayacağını belirtmesiyle sona ermişti.

Zorunlu ikamet
Venedik İstinaf Mahkemesi, dün Toğuç hakkında savcılık ve avukatlar tarafından istenen şartlı salıverme talebinin yerinde olduğuna karar verdi.
Nöbetçi hâkim, önceki günkü duruşmanın ardından yaptığı değerlendirme sonucunda İtalya'da yakalanmasının ardından Padova cezaevinde tutulmakta olan Toğuç'un ihtiyati tutukluluk haline son verilmesi ve Türkiye'nin iade talebi karara bağlanana dek, zanlının zorunlu ikamete tabi tutulması kararı aldı.
Daha önce Abdullah Öcalan'ın da avukatlığını yapan Arturo Salerni, Venedik İstinaf Mahkemesi'nin dünkü duruşmasından sonra Toğuç hakkındaki şartlı tahliye talebini hızla karara bağlamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Müvekkilimiz Padova cezaevinden çıktı. Mahkeme, Türkiye'den gelen iade talebi karara bağlanana dek müvekkilimizin İtalya'da zorunlu ikamete tabi tutulmasını uygun gördü. Müvekkilimiz için, Padova yakınlarındaki bir beldede bir ikametgah adresi belirledik. Kendisi oraya taşınmış durumda. Orada ikamet ederek, karakola belirli aralıklarla imza verecek" diye konuştu.

 

Eski SHP milletvekili
Nizamettin Toğuç, Türkiye'de yaşadığı dönemde 1991 yılında SHP'den milletvekili seçilmiş, daha sonra HEP'in kuruluşunda görev almıştı. HEP'in kapatılması akabinde DEP'e geçen Toğuç, DEP'in 1994'te kapatılması ve dokunulmazlığının kalkmasının ardından tutuklanmamak için Avrupa'ya kaçan milletvekilleri arasında yer almıştı. 1994'ten bu yana, önce siyasi sığınma hakkı daha sonra vatandaşlık elde ettiği Hollanda'da yaşayan Toğuç, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu başkanlığını da yapıyor.