Maliye Bakanı Şimşek: Referandum toplumun geleceğini belirleyecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, referandum çalışmaları için geldiği Gaziantep'te Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'ni ziyaret etti. Ziyarette

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, referandum çalışmaları için geldiği Gaziantep'te Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Mehmet Şimşek, referandumda çıkacak kararın, toplumun geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Referandumun, temel hak ve özgürlüklerin daha da artırılması, demokratik standartların daha da yükseltilmesi adına önemli olduğunu ifade eden Şimşek, "HÜRSİAD gibi ilimizin önde gelen sivil kuruluşlarının bu konuya duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Paketin içinde, hukuk sistemiyle de ilgili önemli maddeler var. Hukuk sistemimizin çok daha iyi bir şekilde işleyerek, iş aş üretecek insanlarımızın önünün açılması açısından çok önemli bir paket. Vatandaşımıza anlatacağız, bir defa daha destek isteyeceğiz. Fişlemeye son veriyoruz. Vatandaşımızın fişlenmemesi için, varsa dosyası doğru bilgilerle donatılması adına önemli adım atıyoruz." diye konuştu.

Şimşek, vatandaşa, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getirdiklerini, bunun da çok önemli olduğunu kaydetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde şu anda, Rusya ile birlikte en fazla yargılanan ve en fazla ceza alan ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Şimşek, "İç hukuk Yargıtay süreci ile sona eriyor. Şimdi biz buna bir adım daha ekliyoruz. Vatandaşımızın AİHM'e gitmeden, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel olarak başvurabilmesini istiyoruz. Türkiye'nin itibarı korunsun, en azından AİHM düzeyinde bu kadar çok davaya maruz kalmasın istiyoruz. Milletin iradesini mahkemeye yansıtalım. Gerek meclisimiz, gerek cumhurbaşkanımız daha fazla söz hakkına sahip olsun. Bu aslında Avrupa ile bizi yakınlaştıran düzenleme. Bugün Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde; Anayasa Mahkemesi'nde olsun, Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri olsun, hemen hemen tamamı veya bir kısmı gerek meclis tarafından, gerek hükümet veya cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Türkiye'de biz bu eksikliği de gideriyor. Milletin iradesini yargıya daha büyük ölçekte yansıtmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Şimşek, paketin içeriğine, hiçbir vatandaşın itiraz etmeyeceğini söyleyerek, bu nedenle muhalefetin, hiç içerikle ilgili bir şeyler söylemediğini vurguladı. Muhalefetin, referandumu, siyasi partiler üzerinde bir kampanya olarak yürüttüğünü kaydeden Şimşek, "Hâlbuki bu düzenlemeler, ülkemizin geleceği ile ilişkilidir. Vatandaşımızın temel hak ve özgürlükleri ile ilişkilidir. Onun için paketi her fırsatta anlatmaya çalışıyoruz. Herkesi bilgilendirmek istiyoruz. İnşallah Türkiye, bu anayasa değişikliği ile birinci sınıf temel hak ve özgürlükler, birinci sınıf bir demokrasiye ve daha iyi işleyen bir hukuk sistemine, daha iyi işleyen bir yargı sistemine sahip olacak. Buda hükümetimizin ileri ki dönemde çok fazla reform yapmasını ve daha fazla düzeyde iş aş üretmesini sağlayacak. Dolayısıyla bu değişiklikler daha fazla aş ve iş içindir." şeklinde konuştu.

HÜRSİAD Başkanı Mehmet Taşdemir ise referandumu çok önemsediklerini, bu referandumun partiler üstü olduğunu ifade etti. Taşdemir, "Ülkemiz ve demokrasimiz için bizde HÜRSİAD olarak referanduma 'evet' diyeceğiz. Dernek olarak tüm partilere eşit mesafedeyiz, bu hadise partiler üstü bir mesele ve çok önemsiyoruz." dedi.