Ardahan Üniversitesi, Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi kuracak

Avrupa Birliği tarafından Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında, Ardahan Üniversitesi, Ardahan Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirile

Avrupa Birliği tarafından Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında, Ardahan Üniversitesi, Ardahan Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilecek olan ve yaklaşık 180 bin euroluk "Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi Projesi" Avrupa Birliği'nden onay aldı. Projenin bütçesinin yüzde 80'i Avrupa Birliği tarafından, yüzde 20'si ise Ardahan Üniversitesi tarafından karşılanacak.

2008 yılının Türk dilinin ilk sözlüğü olan Divanü Lügati't Türk'ün yazarı olan Kaşgarlı Mahmut yılı olması sebebiyle projenin adı "Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi" olarak belirlendi. Projenin Avrupa Birliği tarafından Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında, Ardahan Üniversitesi bünyesinde çağdaş bir kütüphane kurulması, inşaat, malzeme, kitap temini, elde edilemeyen kaynakların dijital ortama geçirilmiş halinin yayınlandığı dijital kütüphane kurulması ve bu kütüphanede çalışacak bireylere kütüphanecilik eğitimi verilmesi ile ilgili bir proje olan Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi bir yıl içerisinde faaliyete geçecek. 15 bin kitap kapasiteli ve dijital kütüphane şeklinde tasarlanacak olan kütüphanede ayrıca engellilere yönelik dijital sesli bir kütüphane de oluşturulacak. Engellilere yönelik dijital sesli kütüphane Türkiye'de şu anda sadece Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Milli Kütüphane'de yer alıyor.

Kaşgarlı Mahmut XI. yüzyılda yaşayan Türk dil bilginidir. Türk kültürünün Araplara tanıtılmasında büyük rol oynadı. Türkçe ilk sözlük olan Divanü Lügati't Türk'ü kaleme aldı.