Kılıçdaroğlu: HSYSK'da kriz çıkacağını tahmin etmiyorum

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmelerin devam ettiği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nda tartışmaların

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmelerin devam ettiği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nda tartışmaların olmasının doğal olduğunu, ancak bunun kriz diye adlandırılmaması gerektiğini söyledi.

Nevşehir'in Gülşehir ve Hacıbektaş ilçelerine yapacağı gezi öncesi, konakladığı otelde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, HSYK atamalarının krize dönüşebilme ihtimalinin sorulması üzerine, "Görüşmeler devam ediyor. Ciddi bir kriz çıkacağını tahmin etmiyorum. Uzun süredir boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koltuğuna atama yapılmasını bekliyorum. Hükümetin kendi adamlarını getirme çabası olabilir. Bu noktada tartışma yapılabilir. Bu normaldir. Ancak her tartışmayı kriz diye nitelemek doğru değildir." dedi.

"KİMSEYE İHANET ETMEDİM"

Deniz Baykal'la ilgili kaset skandalında, Başbakan'ın, "Kim kazançlı çıktıysa o komplo düzenlemiştir" sözünü değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan ezberi bozulduğu için ne söylediğini bilmiyor. Hayatımda kimseye ihanet etmedim. Sayın Başbakan kime ihanet ettiğimi açıkça söylesin. Baykal'ı kastediyorsa, ben Sayın Baykal'a ihanet etmedim. Başbakanın görevi CHP'nin içişlerine müdahale etmek midir? Kendisine ihanetle ilgili olarak Erbakan'ı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın imzaladığı Dubai anlaşmasını sordum. Buna neden cevap vermiyor." yanıtını verdi.

"Diyanet İşleri Başkanı'nın, siyasilerin üsluplarını yumuşatmaları çağrısını nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Ben de katılıyorum. Meydanlarda üslupların yumuşaması gerekir. Ben sadece bir kişi doğruları söylemiyorsa onu belgeleri ile açıklıyorum. Sert üslup kullanmıyorum." dedi.

"TERÖR OLAYLARI REFERANDUMLA ALAKALI DEĞİL"

Terör olaylarının artmasında referandum ve açılımın etkisinin olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık ise Kılıçdaroğlu, "Terör olayları referandumdan bağımsız olarak düşünülmelidir. Referandumdan dolayı terör olaylarının arttığını söylemek doğru değildir. Terörün artmasının en önemli nedenlerinden biri açılım politikasıdır. Hükümet de hatalı olduğunu anladığı için olsa gerek ismini üç defa değiştirmiştir. Terörün tırmanmasını hiç kimse istemez. Bunun önlenmesinin yolu akılcı politikalardan geçer. Bunu hükümet yapamamaktadır." yanıtını verdi.

"DENİZ BAYKAL'A DA BEY DİYE HİTAP EDERDİM"

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın kendisine Bay Kemal diye hitap etmesinin sorulması üzerine, "Bundan hiç rahatsızlık duymadım. Ben çoğu arkadaşlarıma bey diye hitap ediyorum. Kendisinin ismi Recep ben de Recep Bey diyorum. Bundan rahatsızlık duyulmaması gerekir. Zaman zaman eski genel başkanımız Deniz Baykal'a da " Deniz Bey" diye hitap ettim. Kendisi hiç rahatsızlık duymadı." dedi.

"Hükümetin, 34 milyar dolarlık özelleştirme yapmasına rağmen işsizlik oranlarının artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu cevaplayan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: "Özelleştirme ve ekonomi politikaları hükümetin başarısız olduğu alanlardır. Özelleştirmeden büyük paralar elde edildi. Ancak bunlar faize ve sıcak paraya yatırıldı. Borç ödemek için evdeki her şeyi sattılar. Buna rağmen borçlar Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamlarına ulaştı. TÜİK'in rakamlarına göre işsizlik artıyor. Bu kadar borçlanma ve özelleştirme gelirine rağmen işsizlik artıyorsa, ortada başarısızlık vardır."

"YARGIYI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra, Gülşehir ilçesine geçerek esnafı ve halkı selamladı. Sonrasında Hacıbektaş ilçesine geçen Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan coşkulu topluluğa hitap etti.

Türkiye'de AK Parti'nin ele geçiremediği tek kurumun yargı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Eskiden engizisyon mahkemeleri vardı. Şimdi onu kurmak istiyorlar. Benim savcım, benim yargıcım olsun istiyorlar. Yargının siyasallaşması doğru değil. İnsanlık tarihi siyasallaşmış yargının bedelini çok ağır ödedi. İktidar kendi kullanacağı yargıyı onaylatmak için anayasa değişikliğini yapıyor. Buna izin verecek misiniz? Yargının siyasallaşması herkesi rahatsız eder. İleride iktidar da rahatsız olur. Bunun için hayır oyu vermenizi istiyoruz." dedi.

Yapılan değişikliklerin 12 Eylül anayasasını değiştirme amacı taşımadığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Bunlar 12 Eylül anayasasını değiştirmek istiyorlarsa YÖK'ü kaldırsınlar. Kaldırmıyorlar. Çünkü ele geçirdiler. Dokunulmazlıkları, bakanların yargılanmaları önündeki engelleri kaldırsınlar. Bunları kaldırmıyorlar. İşlerine gelmiyor. Bunlara inanmayın. Bir olalım, iri olalım, diri olalım."

Miting sonrasında Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, beyaz barış güvercini hediye ederken, Hacıbektaşlı kadınlar adına da bir bayan, otobüsün üzerine çıkarak bahçelerinden topladıkları bir demet çiçek verdi.