Türkmenistan elektrik ihracatını arttıracak

Doğalgazdan elektrik üreten Türkmenistan, elektrik ihracatını arttıracak. Türkmen Hükümeti, bu bağlamda Kazakistan ve Afganistan üzerinden Pakistan'a

Doğalgazdan elektrik üreten Türkmenistan, elektrik ihracatını arttıracak. Türkmen Hükümeti, bu bağlamda Kazakistan ve Afganistan üzerinden Pakistan'a elektrik satmayı hedefliyor.

Enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olan Türkmenistan, elektrik üretimini arttırmak için yeni yatırımlar öngörüyor. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, inşaat, sanayi ve enerji sektörü yetkilileriyle yaptığı çalışma toplantısında, elektrik üretiminin arttırılmasına yönelik plan ve hedefleri değerlendirdi. Kazakistan ve Afganistan üzerinden Pakistan'a elektrik ihraç edilmesine ilişkin bir proje hazırlanmasını isteyen Berdimuhamedov, elektrik ihracatını arttırılması için Mari Devlet Elektrik Santralin onarılması, Mari Devlet Elektrik Santralinden Afganistan sınırına kadar 500 kilovolt kapasiteli elektrik hattı ile İran sınırına kadar 400 kilovolt kapasiteli elektrik hattı inşa etmeyi hedeflediklerini belirtti. Türkmen lider, söz konusu projelerin hayata geçirilmesi için yabancı şirketlerin de aktif katılımının sağlanmasını talep etti.

Toplantıda Lebap vilayetinde 254 Megawattlık toplam güç kapasiteli yeni elektrik santralin inşa edilmesi de kararlaştırıldı. Türkmenistan, 2020 yılında elektrik üretimini 26,38 milyar kilowatt/saate çıkarmayı hedeflerken, o dönemde Türkmen elektriğinin ihracatının 6 milyar kilovat/saate çıkması bekleniyor. Halihazırda, Türkmenistan Türkiye başta olmak üzere Afganistan ve İran'a elektrik satıyor.

Türkmenistan'ın elektrik üretimine Türk şirketleri de büyük katkı sağladı. Çalık Holding'e bağlı Çalık Enerji bu ülkede 6 santral inşa ederken, Lotus Enerji şirketi 2 santrali devreye aldı.