Türkiye Temmuz Ayında En Çok Terör Saldırılarını Konuştu

MTM Medya Takip Merkezi'nin Temmuz ayı raporuna göre geçtiğimiz ay Türkiye gündemine terör örgütü PKK'nın eylemleri, İsrail'deki gelişmeler, referandum propagandaları ve Dünya Kupası damgasını vurdu.

MTM Medya Takip Merkezi'nin, her ay düzenli olarak, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek derlediği "ayın medya gündemi" raporunun sonuçlarına göre; geçtiğimiz ayın en çok gündem oluşturan konusu, terör saldırıları oldu. Hatay Dörtyol'da polis aracına sahte plakalı bir araçtan ateş açılması sonucu 4 polisin şehit düşmesi, Mersin'de terör örgütü yandaşlarının polisle çatışması ve Siirt Pervani ilçesindeki emniyet amirliğine yapılan saldırı, geçtiğimiz ayın en çok dikkat
çeken terör haberleri oldu. Araştırma raporuna göre medyada ay boyunca toplam 36 bin 432 terör haberi yayınlandı. Ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın siyasi parti liderlerini davet edip, Meclis'te terör konusunda çözüm önerilerini alması da basının yakın markajındaydı.
Geçtiğimiz ayın en önemli gündem konularından biri de Türkiye-İsrail ilişkileri oldu. İsrail'in, rehin alınan yardım gemilerini serbest bırakması, ardından siyasi liderlerinin özür dilemeyeceklerini açıklamaları, Türkiye ile ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Medyanın yakın takibine giren İsrail ay boyunca 27 bin 623 yansıma sağladı.
MTM'nin düzenli olarak hazırladığı 'ayın siyaset gündemi' raporuna göre; geçtiğimiz ay gündeme damgasını vuran siyasi parti yine AK Parti oldu. AK Parti ay boyunca 12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi propaganda çalışmaları, İsrail krizi ve terör başta olmak üzere iç ve dış politikada çeşitli başlıklar ile adından sıkça söz ettirdi. Ay boyunca 58 bin 97 haberde yer bulan AK Parti'ye ekranlar ise 430 saati aşkın zaman ayırdı.
MTM'nin aynı araştırma raporuna göre; Temmuz ayında en çok yankı uyandıran ikinci siyasi parti, popülaritesini korumaya devam eden CHP oldu. CHP, İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesiyle ilgili değişiklik teklifini Meclis'e sunması konusuyla yakın markajdaydı. Ay boyunca "referanduma hayır" kampanyası ve CHP İzmir il yönetiminin istifası konularıyla da sıkça yansıma bulan parti 51 bin 506 habere konu oldu. CHP'nin ekranlarda kalma süresi ise 468 saati aşkın oldu.
Aynı araştırma verilerine göre; ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 22 bin 524 haberle MHP, 8 bin 187 haberle SP ve 5 bin 598 haberle BDP oldu.

EN ÇOK KONUŞULAN SİYASETÇİ BAŞBAKAN ERDOĞAN OLDU
MTM'nin raporuna göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan siyasetçisi, önceki aylarda da birinciliği elinde tutan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan ay boyunca yoğunlukla, referandum için "evet" oyu çalışmaları, Kılıçdaroğlu ile TBMM'de görüşmesi ve teröre ilişkin açıklamaları ile yansıma buldu. Popüler siyasetçi ayrıca, ailesiyle tatile çıkacağı haberleri ile de basının yakın markajına girdi. Temmuz'da toplam 48 bin 793 haberde yer bulan Erdoğan'ın ekranlarda kalma süresi ise 486 saati aşkın
oldu.
Geçtiğimiz ayın bir diğer popüler siyasetçisi de Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan ile girdikleri polemiklerle adından sıkça söz ettirirken, ay toplamında medyada sağladığı yansıma ise 23 bin 825 haber oldu. "Referanduma hayır" çağrılarıyla dikkat çeken Kılıçdaroğlu'na medyanın ilgisi yüzde 66 oranında bir artış gösterdi. Kılıçdaroğlu, sınır bölgesine yaptığı ziyaretle de tartışmaların odağı oldu. Kılıçdaroğlu'na TV kanalları ise 253 saati aşkın zaman ayırdı.
Rapora göre, Temmuz ayının dikkat çeken diğer gelişmeleri şöyle sıralandı:
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ), Ekonomi dergisi Fortune'nin, Türkiye'nin en büyük 500 şirketini belirlediği "Fortune 500"de 20 milyar 389 milyon 883 bin lira net satış ile ilk sırada yer aldı.
Petrol Ofisi, THY ve THY-OPET ile jet yakıtı ikmal sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
İş Bankası, 1. ve 2. sınıf araç sahiplerinin yanı sıra 3. 4. ve 5. sınıf araç sahiplerine de OGS cihazı satışına başladı.
Dünya Bankası'nın, 519.6 milyon euro tutarındaki İkinci Program Amaçlı Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Sektörü Kalkınma Politikası Kredisi'ne ilişkin anlaşması imzalandı.
Müşteri ilişkileri yönetim merkezi Turkcell Global Bilgi, biri Avrupa'dan olmak üzere iki birincilik ödülüne layık görüldü.
Dünyanın en büyük tur operatörlerinden TUI'nin müşteri memnuniyetine göre belirlediği dünyanın en iyi 100 oteli arasında 20 Türk oteli bulunuyor.
Turkcell, 3G lansmanı sırasında yürüttüğü iletişim çalışmaları ile Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği IPRA tarafından "2010 Altın Dünya Ödülü"ne layık bulundu.
Türk Telekom, İngiliz marka değerleme şirketi Brand Finance'nın gerçekleştirdiği "Türkiye'nin En Değerli Markaları" araştırmasında ilk sırada yer aldı.
Akbank ile Türkerler Holding arasında yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imza töreni Ankara Rixos Oteli'nde yapıldı.
İş Bankası The Banker'ın "Dünyanın En Büyük 1000 Bankası" listesine 103. sıradan girdi.
Akbank, finans dergilerinden Global Finance'ın 22 ülkede düzenlediği "Orta ve Doğu Avrupa'da Gelişmekte Olan Piyasaların En İyi Bankaları 2010" anketinde, "Türkiye'nin En İyi Bankası" olarak seçildi.
Garanti Bankası Çağrı Merkezi, çağrı merkezi endüstrisi kuruluşu "Contact Center World"ün düzenlediği yarışmada "Best Contact Center" kategorisinde altın madalyaya layık görüldü.
Sanko Holding şirketlerinden Airfel'in 2012 yılına kadar 20 milyon dolarlık marka yatırımı yapacağı bildirildi.
Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Ali Koç, Koç Holding paylarıyla ilgili olarak 5,48 liradan 20 milyon 700 bin adet satış işlemi yaptığını bildirdi.
Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell'ın dünyada ilk kez geliştirilen yeni teknoloji sayesinde hem rüzgar hem güneş enerjisi kullanan 22 hibrit baz istasyonuyla elektriğin olmadığı yerlere mobil iletişim hizmeti götürdüğünü bildirdi.

MAGAZnağı haberleri ile de basınİNDE EN ÇOK DEMET AKALIN KONUŞULDU
Medya Takip Merkezi'nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı, "ayın magazin gündemi" raporu sonuçlarına göre; Temmuz ayında gündemde en çok yer bulan ünlü, sürpriz bir çıkışla dikkatleri üzerine çeken Demet Akalın oldu. Bir önceki aya oranla haber sayısı yüzde 41 oranında artış gösteren Akalın'ın "Evlilik Hayatı" programındaki performansı ve özel hayatı medyanın yakın takibindeydi. Açıkhava yaz konserleriyle de ilgi toplayan Akalın, toplam bin 750 haber ve yazıda yer buldu.
MTM'nin aynı araştırma raporuna göre; Temmuz ayının en çok konuşulan bir diğer ismi; 1.394 haber ile medyada yer bulan Ajda Pekkan oldu. Yoğun bir konser dönemi geçiren Süperstar, ay boyunca farklı şehirlerde verdiği konserleri ve sergilediği sahne şovları ile izleyicisini büyüledi. Pekkan, Ozan Doğulu'nun ilk albümü 130 bpm'de yer alması nedeniyle de dikkatleri üzerine çekti.
Temmuz ayının en çok konuşulan üçüncü ismi Sezen Aksu oldu. Ünlü sanatçı özellikle, Yüksel Uzel'e sahnede eşlik etmesi ve tatilini memleketi İzmir'de geçirmesi konularıyla medyada yüksek yansıma buldu.
Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, gündeme bomba gibi düşen "arabesk yavşaklığından utanıyorum" açıklaması ile geçtiğimiz ayın en popüler isimleri arasına girdi. Önceki aya göre haberlerinde yüzde 155'e yakın artış yaşanan Say'ın arabeske yaptığı ağır eleştirinin ardından 40. doğum gününde arabesk müzikle dansöz oynattığı haberleri de medyadan yoğun ilgi gördü.
MTM Medya Takip Merkezi'nin medyada yayınlanan haberleri derleyerek oluşturduğu Temmuz ayı spor gündemi raporuna göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konusu, Dünya Kupası oldu. Ay içerisinde devam eden kupa heyecanı toplam 21 bin 981 haber ile gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yer aldı.
Temmuz ayında da spor camiasının en popüler kulübü, ay içerisinde 12 bin 327 haber ile yansıma bulan Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar ligi ön eleme maçında Young Boys takımına yenilmesinin ardından Şampiyonlar Ligi'nden elenip UEFA Avrupa Ligi'nde yarışacağı haberleri spor dünyasının nabzını yükselten başlıca konulardı. Fenerbahçe, ay boyunca yaptığı çeşitli transfer haberleriyle de yakın ilgi gördü.
Medyanın en popüler kulüpleri arasında üst sıralarda yer bulan Galatasaray ve Beşiktaş ise, Temmuz aynı sessiz geçiren kulüplerdi. MTM, en popüler futbolcuları da belirlediği medya raporuna göre; ayın en çok konuşulan futbolcusu Beşiktaş'ın en iyi transferlerinden biri olan Ricardo Quaresma oldu. Quaresma UEFA Avrupa Ligi'nde Vikingur'a karsı oynadığı maçta sergilediği oyunla medyanın yakın takibine girdi.
Aynı araştırma raporuna göre; Temmuz ayının en çok konuşulan bir diğer oyuncusu da Arda Turan oldu. Turan'ın Bayern Münih ile anlaştığı iddialarının ardından, yeniden Galatasaray'da kalması spor dünyansının yakın takibindeydi. Özel hayatıyla da sıkça gündeme gelen Turan, ay boyunca toplam 2 bin 872 haber ve yazıda yer aldı.

AYIN ÖNE ÇIKAN KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ
'17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali', İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından ve Garanti Bankası sponsorluğunda 1-20 Temmuz tarihleri arasında düzenlendi.
Alacakaranlık serisinin üçüncü filmi "Eclipse/Tutulma" ilk gününde 126 bin 916 seyirci tarafından izlenerek 'Tüm Zamanlar Yabancı Film Açılış Günü Hasılat' rekorunu kırdı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ''Uluslararası Büyük Ankara Festivali'' yapıldı. Çağdaş sanatın en önemli temsilcilerinden Hüseyin Çağlayan'ın Türkiye'deki en kapsamlı sergisi, 15 Temmuz'da İstanbul Modern'de açıldı. Avea ve Dünya Müzik ortaklığıyla bu yıl 6'ncısı düzenlenen "AVEA Harbiye Açıkhava Konserleri 2010", 17-23 Temmuz 2010 tarihlerinde gerçekleştirildi. Müzik tarihinin en önemli eserlerinden sayılan Giuseppe Verdi'nin ünlü operası "Aida" 13-14 Temmuz
tarihlerinde "1. İstanbul Opera Festivali" kapsamında Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Opera tarihinin en büyük isimlerinden biri sayılan ve dünyada ''La diva Turca'' olarak tanınan soprano Leyla Gencer'in, Beşiktaş Belediyesi tarafından yaptırılan heykeli açıldı. Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi'nin box office rakamlarına göre yılın ilk altı ayında (1 Ocak-1 Temmuz arası) toplam 24.3 milyon seyirci sinemaya gitti.