Kırık kağnı ziyaretçilere tarihi yeniden yaşatıyor

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, üzerinde durum değerlendirmesi yaptığı 'kırık kağnı' ziyaretçilere adeta tarihi yeniden yaşatıyor. 31 Ağustos 192

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, üzerinde durum değerlendirmesi yaptığı 'kırık kağnı' ziyaretçilere adeta tarihi yeniden yaşatıyor. 31 Ağustos 1922 günü alevler içinde yanan Zafertepe Çalköy'de, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak Paşa ile üzerinde durum değerlendirmesi yaptıkları kırık kağnı, Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde bulunuyor.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, 31 Ağustos 1922'de muharebe alanını dolaştıktan sonra İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile Çalköy'de yıkık bir evin avlusunda, kırık bir kağnı üzerinde son durum değerlendirmesini yaptıkları anı sembolize eden 'Kırık Kağnı ve Üç Komutan Anıtı' ise 2007 yılında Türk Şehitlikleri İmar Vakfı'nca yapılarak hizmete açıldı.

M. Kemal Atatürk; 30 Ağustos 1924'te Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı temel atma törenindeki konuşmasından sonra o günü şöyle anlatmıştı: "Efendiler, Ağustos'un otuz birinci günü takriben zevalde idi ki, yine bu Çalköyü'nde, yıkık bir evin avlusu içinde İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile buluştuk. Kırık kağnı arabalarının döşeme ve oklarına ilişerek bundan sonraki vaziyeti mütalaa ettik. Kazandığımız meydan muharebesinin bütün seferi hitama erdirebilecek bir azamet ve ehemmiyette olduğunda ittifak ettik. Şimdi Bursa istikametinde çekilen düşman kuvvetlerini mahvetmekle beraber bütün ordu-yı asli ile bila-aram İzmir'e yürüyecektik."

Tarihi yaşatan kırık kağnı Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde, anıtı ise beldenin girişinde ziyaretçilere bulunuyor.