İmkb, 'Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi'ni Hayata Geçiriyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) işbirliğiyle hazırlanan "İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi"ni, bugün mutabakat belgesini imzaladığı ortak toplantıda iş dünyasına ve kamuoyuna tanıttı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) işbirliğiyle hazırlanan "İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi"ni, bugün mutabakat belgesini imzaladığı ortak toplantıda iş dünyasına ve kamuoyuna tanıttı.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile SKD Başkanı Mehmet Göçmen, sermaye piyasası, şirketler ve yatırımcılar için son derece önemli fırsatlar barındıracak yeni bir endeksin oluşturulması amacıyla "İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi"ni (ISESI) hayata geçirmek üzere düzenledikleri ortak toplantıda, projeye ilişkin mutabakat belgesini imzaladı.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Şirketler, yönetim stratejilerini oluştururken yarattıkları ekonomik katma değerin yanı sıra, faaliyetlerinin ortaya çıkardığı sosyal ve çevresel riskleri de dikkate almaya başladılar. Tüketiciler de artık bir ürünü veya bir hizmeti satın alırken, aldıkları bu ürün veya hizmetin topluma ve çevreye olan etkilerini değerlendiriyorlar. Paydaşlar, şirketlerden şeffaf olmalarını ve hesap verebilir olmalarını bekliyor. Sürdürülebilirlik
kriterlerini yatırım süreçlerine ve faaliyetlerine dahil eden İMKB şirketlerinden oluşturulacak İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi'nin bu sürece çok olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
SKD Başkanı Mehmet GÖÇMEN ise, "SKD, şirketlerin pazar performanslarını ve rekabet gücünü yükseltmeye olanak sağlayacak sürdürülebilir uygulamaların farkındalık ve uygulanabilirliğini artırmayı hedeflemektedir. ISESI projesinin sadece sürdürebilir kalkınmanın farkındalık ve uygulanabilirliğini artırmaya yardımcı olmayacağını, aynı zamanda ülke düzeyinde de değerlendirme aracı oluşturacağını düşünmekteyiz. Bu proje sayesinde Türk iş dünyasının, kendini saygın uluslararası kurumlar arasına
yerleştirebileceğine ve kurumsal bazda yerel ve uluslararası yatırımcıları çekeceğine inancımızdan dolayı, özellikle İMKB ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Şirket değerleme kriterlerine, ekonomik performansın yanı sıra sosyal, çevresel ve etik iş performanslarının da eklendiği "sorumlu yatırımlar"ın, son yıllarda dünyada önemli bir yatırım teması haline gelmesi gerçeğinden hareket eden İMKB ve SKD yetkilileri, bu ortak proje ile Türkiye'deki şirketlerin bu alandaki performans ve liderliklerini geliştirerek, rekabet gücünü arttırmayı hedefliyor.
İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi, küresel pazarlarda ve Brezilya, Çin, Mısır, Kore, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişen pazarlarda örnekleri olan Sürdürülebilirlik Endekslerine benzer bir yapıda oluşturulacak.
İMKB ve SKD, "Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi"ni (ISESI), uluslararası danışmanlık şirketleri olan SAM Grup, Hicks ve SinCo işbirliğinde gerçekleştirecek.
SAM Grup Sürdürülebilirlik Hizmetleri Başkanı Edoardo GAI ise, "Sürdürülebilirlik endeksleri dünyanın birçok ülkesinde değer verilen kıyaslama ölçütleri haline geliyor. Gittikçe artan sayıda aktif varlık sahibi, bu endeksleri yatırımlarında kullanıyor ve pek çok şirket endekse girmeyi bir kurumsal hedef olarak görüyor. İMKB'nin bunun önemini görmesinden ve Türkiye'de bir sürdülebilirlik endeksinin oluşturulmasına destek vermekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
ISESI projesinin global proje ekibi, İstanbul merkezli SKD'nin icra direktörü Engin Güvenç tarafından yönetilecek. ISESI'nin 2011'in dördüncü çeyreğine kadar hayata geçirilmesi için önümüzdeki günlerde yoğun çalışmalar yürütülecek.