Alman Yeşiller Eş Başkanı Özdemir: Çifte vatandaşlık ve yerel seçim hakkı bir tek Türklere verilmiyor

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Alman siyasetinde tabu dolu bir parti olduğunu belirten Yeşiller Partisi Eş Başkanı Türk kökenli si

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Alman siyasetinde tabu dolu bir parti olduğunu belirten Yeşiller Partisi Eş Başkanı Türk kökenli siyasetçi Cem Özdemir, ümit ediyorum McAllister'in başbakan olması birlikte Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) inşallah kendi içinde bu çifte vatandaşlık tabusunu da yıkar dedi.

Özdemir, Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı David McAllister'in çifte vatandaşlığıyla ilgili yapılan tartışmalar üzerine yaptığı özel açıklamada, "CDU daha bir kaç yıl öncesine kadar Rusya'dan gelen göçmenlerle başka ülkelerden gelenleri ayrı ayrı görüyorlardı. Rusya'dan gelenlerle göçmenleri aynı görenlere baktıklarında gözleri dönüyordu. Siz nasıl olurda Rusya'dan gelen bizim kardeşlerimizle diğer göçmenleri aynı görürsünüz diyorlardı. Ancak yeni yeni onlarda tüm göçmenleri bir görmeye başladı. Çok şükür o bakışı değiştirdiler." dedi.

Almanya'da bir kaç yıl öncesine kadar CDU'lu bir İçişleri Bakanı'nın İslam Konferansı yapacağını kimse tahmin edemezdi diyen Özdemir, "Bu gün bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bizim başarımız. Bunu söylerken, bu sadece Yeşiller partisinin başarısı demiyorum. Bu bizim kadar bu yönde mücadele eden göçmen sivil toplum kuruluşları ve bu yönde çalışan kişilerinde başarısı. Bu sayede Hıristiyan Demokratları gerçeklerle daha yakın bir çizgiye çektik. Ama tüm bunlara rağmen geride kalan çok konu var. Bunların başında gelen veya en ağır yara vatandaşlık yasasıdır.''dedi.

Yeşiller Partisinin Sosyal Demokrat Partisi ile koalisyon hükümeti olduğu 2 binli yıllarda bunun mücadelesini verdiğini hatırlatan Özdemir, "Biliyorsunuz biz iktidarda iken vatandaşlık yasasından dolayı Almanya ikiye bölündü. O zaman koalisyon ortağımız Sosyal Demokratlarla biz vatandaşlık yasasından yana olduk, Birlik partileri ve Hür Demokratlar yasaya karşı çıktılar. Hıristiyan Demokratlar bir vatandaşılık yasası hariç çok konuda kendilerini modernize edebildiler. Vatandaşlık yasasında ne yazık ki eski tabuları atamıyorlar. Halbuki çifte vatandaşlık Almanya'da yaşayanların üçte biri hatta ikide biri çifte vatandaş oluyor." dedi.

Çifte vatandaşlık konusunda Yeşiller Partisi Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Filiz Polat'ın Türklere karşı çifte standart uygulanıyor sözünü çok doğru bir söz olarak değerlendiren Özdemir,''Örneğin Avrupa Birliğinden gelenler oalbiliyor. Bir tek Türkler olamıyor. Bunu Türklere anlatmak çok zor. İnsanlar haklı olarak bunu haksızlık olarak görüyorlar. Dolayısı ile Almanya bu konuda mutlaka yasalarını değiştirmeli. Keşke bunu partileri aşarak yapabilsek daha sağlıklı olur. Hıristiyan demokratlar, bizimle, sosyal demokratlarla ve hür demokratlarla birlikte yapsa daha iyi olur daha sağlıklı olur. Ama bu güne kadar buna yanaşmıyorlar.'' dedi. Almanya'da yaşayan Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının yerel seçim ve çifte vatadaşlık hakları bulunurken Türklere bu hakkın verilmemesini ayrımcılık olduğuna vurgu yapan Özdemir,''Burada yaşayan Türklerin suçu ne?. Burada yaşayan Türkler Türkiye AB'ye girmesinmi diyor. Dolayısı ile buradaki Türkleri, Türkiye'nin AB üyesi olmamasından sorumlu tutmak garip bir yaklaşım. Tabii ki, bizim gönlümüzde yatan Türkiye'nin yakın bir süre içinde AB'ye girmesi.''dedi.

Vatandaşlık konusunda Hıristiyan Demokratların elini çabuk tutmasını isteyen Özdemir son olarak,''Eğer onlar yapmazlarsa 2013 yılında biz iktidar olunca yaparız.''dedi.