Şimşek 'sert' konuştu: Biz hazırız ama AB değil!

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yayınlanan 'Ha...




MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yayınlanan 'Hardtalk' adlı programa katılarak, programın sunucusu Stephen Sackur'un sorularını yanıtladı. Sackur'un 'Türkiye'nin, AB, ABD ve NATO konularında hayal kırıklığına uğradığının doğru olup olmadığını' sorması üzerine Şimşek, Türkiye'nin çevresini ve komşularını yeniden keşfettiğinin doğru olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu: 'AB ile ilgili biraz hayal kırıklığı var. AB şu anda, Türkiye'ye farklı bir perspektiften bakmak için gerekli olan stratejik vizyondan ve liderlikten yoksun. Türkiye, Avrupa için yük değil, değer' 'Ankara'da AB konusunda hayal kırıklığı olduğunu mu söylüyorsunuz?' sorusuna ise Şimşek, birilerinin sürekli sizi sevmediğini söylemesinin, düş kırıklığına neden olabileceğini ifade etti. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Biz Birliğe, AB'yi kulüp olarak bir saplantı haline getirdiğimiz için  değil, Türkiye'nin kendi siyasi, ekonomik ve sosyal değişimine referans olduğu için katılmak istiyoruz. AB, benim ülkemde değişimin motoru oldu. Türkiye temel hak ve özgürlüklerin artırılması, demokrasinin geliştirilmesi, daha güçlü kurumlar oluşturulması gibi konularda önemli ilerlemeler kaydetti. Bu değişime devam etmek istiyoruz, bu Türk halkı için iyi.'
AB'DE BİTKİNLİK VAR
Sackur'un, Türkiye'nin AB konusunda 'Donmuş bir noktada gibi gözüktüğünü' söylemesi üzerine de Şimşek 'Avrupa'da genişleme konusunda bir bitkinlik var. Türkiye, AB için sıradan bir aday değil. AB ile yürütülen müzakerelerde, 35 başlığı açmaya hazırız. Bazı başlıklarda komisyon bizden önceden bir şey yapmamızı istemedi. Dolayısıyla biz hazırız ama Avrupa hazır değil' diye konuştu.

Eksen kayması yok, aynı fikirde olmamamıza  şaşırıyorlar
TÜRKİYE'NİN Doğu'yla ilgilenmesinin daha çok ticaret ve ekonomiyle ilgili olduğuna dair çeşitli görüşlerin bulunduğunun anımsatılması üzerine Şimşek, AK  Parti hükümeti göreve geldiğinden bu yana Arap ülkeleriyle yapılan ticaretin arttığına dikkati çekti. Şimşek, ''Bölgedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmekte bir yanlışlık yok. Birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarımız var. ABD ile ve birçok ülkeyle de imzalamayı isteriz'' dedi. Sackur'un ''Batı'nın neden Türkiye'nin Doğu'ya kaydığı konusunda endişeli olduğu'' sorusu üzerine de Şimşek, ''Çünkü Türkiye'nin aynı fikirde olmamasına alışkın değiller. Geçmiş yıllarda Türkiye hep kendine söyleneni yapıyordu'' diye konuştu.

İsrail'le gerçek dostluk bizim yaptığımızı gerektirir...
SACKUR'UN Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili bir sorusu üzerine ise Şimşek, 'İsrail ile gerçek dostluk, Türkiye'nin yaptığını gerektirir. İsrail'in şu anda Gazze'deki ve Filistin'deki insanlara uyguladığı toplu ceza politikası, uzun vadede İsrail'in menfaatine değil. İsrail halkıyla bir kavgamız yok. Ama İsrail devleti, barış aktivistlerinin olduğu, ve ilaç ve yiyecekten başka bir şeyin olmadığı bir filoya saldırırsa bu devlet teröründen farklı bir şey değildir de nedir?' diye sordu.

TAM ÜYELİK DIŞINDA OLMAZ!
SACKUR, 'Sarkozy ve Merkel gibi liderlerin imtiyazlı  ortaklıktan bahsettiklerini' söylemesi üzerine de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin AB'ye tam üyelikten başka bir şeye evet demeyeceğini belirtti. Şimşek, 'Türkiye, dinamik ve Avrupa için bir değer. Eğer Avrupa gerçekten ekonomik, siyasi, askeri ve birçok konuda önemli kalmak istiyorsa, Türkiye'ye ihtiyacı olacaktır'' dedi.

 


Akşam