Nyt: Türkiye'nin Ekonomik Gücü Büyüyor New York

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Avrupa ekonomik sorunlarla uğraşırken Türkiye'nin ekonomik gücünün giderek büyüdüğünü yazdı.

  ABD ' nin saygın gazetelerinden New York Times ( NYT ) , Avrupa ekonomik sorunlarla uğraşırken Türkiye ' nin ekonomik gücünün giderek büyüdüğünü yazdı .
Landon Thomas tarafından kaleme alınan , gazetenin bugünkü baş sayfasında yayımlanan yazıda , Türkiye ' ye yıllarca ekonomik açıdan geri olduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği ' ne ( AB ) üye olmaya hazır olmadığının söylendiği , ancak artık bu iddianın doğru olmadığı vurgulandı .
" Türkiye , bugün uluslararası alanda rekabet eden şirketleriyle hızla yükselen ekonomik bir güç , genç nüfusa sahip bir girişim merkezi " denilen yazıda , Türkiye ' nin Rusya ve Orta Doğu ' da büyük bir ihracat pazarına sahip olduğu , milyarlarca dolarlık yatırımı da kendisine çektiği kaydedildi .
Nüfusu giderek yaşlanan ve borçtan yorulan Avrupa ekonomisinin bu yıl yüzde 1 ' den biraz fazla büyümesi beklenirken , Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde Çin ' in hemen ardından yüzde 11 , 4 oranında büyüdüğünü yazan gazete , " Bu şimdi tamamen yeni bir soruyu akla getiriyor : Hangisi diğerine daha fazla ihtiyaç duyuyor , Türkiye mi , Avrupa mı? " yorumunu yaptı .
Yazıda Türkiye ekonomisinin 10 yıl önceyle kıyaslandığında muazzam bir dönüşümden geçtiği belirtilerek , Türkiye ' nin AB ' ye girmesi halinde avroya geçişte , Avro Bölgesi içinde yeralan diğer sorunlu ekonomilere kıyasla gerekli kriterleri yerine getirmeye çok daha yakın olduğu vurgulandı .
Türkiye ' nin ihracatının bu yılın Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında büyüdüğü ifade edilen yazıda , talebin büyük kısmının Türkiye ' nin komşuları Irak , İran ve Rusya gibi ülkelerden geldiği , bu ülkelerin Türk gıda mamullerine , otomobillerine ve televizyonlarına büyük ilgi gösterdiği kaydedildi .
Türk şirketlerinin son dönemde Irak ' ta ve İran ' da son derece aktif olduğu da belirtilen yazıda , Türkiye ' nin bu yıl İran ve Suriye ' ye toplam 1 , 6 milyar dolarlık ihracat yaptığı , bu rakamın Türkiye ' nin ABD ' ye yaptığı ihracat miktarından 200 milyon dolar daha fazla olduğu bildirildi .
06 . 07 . 2010 19 : 45 : 58