İlk Jeotermal Çalıştaydan Kongre Kararı Çıktı

8 bin konutun jeotermal enerji ile ısıtılmasıyla ilçeler bazında Türkiye birinciliğini elinde bulunduran Kütahya Simav, bir ilke daha imza attı.

İlk Jeotermal Çalıştaydan Kongre Kararı Çıktı
Belediyenin önderliğinde Simav Jeotermal Platformu'nca düzenlenen 'Kaygımız Büyük. Jeotermaline Sahip Çık' konulu çalıştay, Teknoloji Fakültesi'nin Muradınlar Kampusu'nda geniş bir katılımla yapıldı
2 gün süren çalıştayın açılışında Simav Jeotermal Platformu Genel Sekreteri Orhan Nasuhoğlu, Kaymakam Cengiz Horozoğlu, Belediye Başkanı Kasım Karahan, Çitgöl Belediye Başkanı Recep Yalçın birer konuşma yaptı.
İlçeler bazında Türkiye'de jeotermal çalıştayının ilk kez Simav'da gerçekleştirildiğini, ifade eden Simav Jeotermal Platformu Genel Sekreteri Orhan Nasuhoğlu, Simav'ın bölgesel gelişim politikasını belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Nasuhoğlu, çalıştay sonrası açıklanacak sonuç bildirgesinin ülkenin enerji politikasının belirlenmesine önemli katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti.
Jeotermal enerjinin ilçede şehir ısıtması başta olmak üzere termal turizm ve tarım alanında kullanılmasıyla Simav'ın hayat biçimi haline geldiğini dile getiren Simav Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Allah'ın bir lütfu olan bu servetin akıllıca değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan yaptığı konuşmada, ilçedeki jeotermal enerji sektöründe devam eden gelişmeler ve ileriye yönelik beklentiler üzerine bilgiler verdi.
Çitgöl beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Recep Yalçın'da konuşmasında Kütahya İl Özel İdaresini eleştirdi. Yalçın," Kütahya İl Özel İdaresi bizim yeni kuyu açma talebimizi göz ardı ederken başka şirketlere yangından mal kaçırır gibi ruhsat kesiyor. Bunu bir türlü anlayamıyoruz" şeklinde konuştu.
Çalıştaya Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 3 Bölge, Kütahya İl Özel İdare Genel Sekreterliği yetkilileri, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB Maden Mühendisleri Odası ve TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası temsilcileri, Simav Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Çitgöl Belediye Başkanı Recep Yalçın, Simav Jeotermal Platformu üyeleri katıldı.
Katılımcılar çalıştayda teknik program gereği Eynal, Çitgöl ve Naşa Kaplıcalarından oluşan Simav jeotermal sahasının mevcut durumunu, jeolojik yapısı ve bu yörede yapılan üretim şekli, bölgesel jeotermal gelişim politikalarının belirlenmesi ve bölgesel kalkınmadaki yerinin önemini bilimsel ve teknik anlamda ortaya koyup tartıştılar.
Çalıştayın son günü öğle programında görevlendirilmiş katılımcılarla bildiri hazırlandı. Bildirinin daha sonra kamuoyuna açıklanacağı kaydedildi.
Simav Jeotermal Platformu Genel Sekreteri Orhan Nasuhoğlu, çalıştayda alınan kongre kararını yılsonu itibariyle hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti.