AB Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Makridis: AB, Hristiyan kulübü değildir

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis, AB'nin bir Hristiyan kulübü olmadığını söyledi.

Karadeniz işadamları Derneği

  Avrupa Birliği ( AB ) Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis , AB ' nin bir Hristiyan kulübü olmadığını söyledi .

Karadeniz işadamları Derneği ( KARGİD ) tarafından düzenlenen ' Türkiye ' nin AB üyelik sürecinin önündeki engeller ve çözüm önerileri ' konulu panele katılan AB Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis , yaptığı konuşmada , Türkiye ile AB ilişkilerini ve AB ' ye üyelik müzakerelerini değerlendirdi .

Türkiye ile birliğe üye ülkeler arasında süren katılım müzakerelerinin ortak amacının , Türkiye ' nin AB ' ye üyeliği olduğunu ifade eden Makridis , hükümetin bu süreçte Kopenhag Kriterleri ' ni tam olarak yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi . Türkiye ' nin AB ' ye üyeliğinin bir kazan-kazan durumu olduğunu anlatan Makridis , bundan Türkiye ' nin de AB ' nin de çok şey kazanacağını vurguladı .

Panele katılanlardan bir kişinin , ' AB Hristiyan Kulübü müdür? ' şeklindeki sorusuna yanıt veren Makridis , " AB bir Hristiyan külübü değildir . Biz hiçbir zaman masada müzakere ederken ' siz Hristiyansınız , siz Müslümansınız ' diye tartışmadık . AB ' nin dinle alakalı gündemi , din özgürlüğü anlamındadır . Bu da ülkede yaşayan vatandaşların kendi inançlarını rahat ve özgür bir şekilde yaşayabilmeleridir . " ifadelerini kullandı .

Türkiye ' nin AB ' ye üye olabileceğini umudunu taşıdığını dile getiren Makridis , ancak Türkiye ' deki tüm kurumların kendi içerisinde anlaşıp bu konudaki isteğini ortaya koyması gerektiğini kaydetti .

TUSKON Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt da AB içerisinde Türkiye konusunda çok ciddi bir ilgi ve bilgi boşluğu bulunduğuna değindi . Yeşilyurt , " Bunda bizim de eksikiğimiz bulunuyor . Kendi doğrularımızı , düşüncelerimizi gidip oralarda iyi anlatmalıyız . " şeklinde konuştu .

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof . Dr . Ersan Bocutoğlu ise Türkiye-AB ilişkilerindeki sorunların diyalog eksikliğinin giderilmesiyle çözülebileceğini anımsattı . Prof . Bocutoğlu , yeni pazarlarla güçlenmiş bir Türkiye ' nin AB ' ye güç katacağı yorumunu yaptı .

KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş de panelde , Türkiye ' nin AB ' ye üyeliğinin iki tarafın lehine olacağı düşüncesini dile getirdi . Altıntaş , birliğe üye olmak için ise ekonomik , idari ve siyasal alanda atılan reform adımlarının esasında Türk halkının hayat standardının yükseltilmesi için gerekli düzenlemeler olduğunun altını çizdi . Altıntaş , Türkiye ' nin , AB ' ye üyeliğinin farklı değerlerin bir arada barış içerisinde yaşabileceğinin en canlı ve güçlü örneği olacağına dikkat çekti . Bu yolda sivil toplum kuruluşlarının reformların vatandaşlarca özümsenmesi sürecinde aktif rol almaları gerektiğini bildiren Altıntaş , şöyle devam etti :

" Bu anlamda önce sivil toplum kuruluşlarından olan konfederasyonumuz TUSKON , üyeleri ve dünyanın bir çok ülkesindeki partnerleri ile üzerine düşeni yapma azmindedir . "