Görme Engelilere Yönelik Sesli Kütüphane Projesi Hayata Geçti

Gaziantep Genç İş Adamları Derneği'nin (GAGİAD) Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında oluşturulan ve SODES projesi olan "Görebilirim Görme Engellilere Yönelik Sesli Kütüphane Projesi"nin tanıtım kokteyli ve açılışı yapıldı

Gaziantep Genç İş Adamları Derneği'nin (GAGİAD) Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında oluşturulan ve SODES projesi olan "Görebilirim Görme Engellilere Yönelik Sesli Kütüphane Projesi"nin tanıtım kokteyli ve açılışı yapıldı.
Açılış törenine, Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, Altı Nokta Körler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hacı Karabey, Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRBİR) Şube Başkanı Mehmet Aysen ve diğer davetliler katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Teymur, Gaziantep'in ilk Sesli Kütüphanesi olan "Görebilirim Görme Engellilere Yönelik Sesli Kütüphane Projesi''nin tüm yaş gruplarından görme engelli vatandaşların ses çalarlar ve bilgisayarlar vasıtasıyla diske okunarak kaydedilmiş kitap, dergi ve kaynaklardan sesli kütüphane ortamında faydalanması ve internet ortamından yararlanmaları için oluşturulduğunu söyledi.
Teymur; "Bunun yanı sıra sesli kütüphane görme engelli vatandaşlarımızın, içinde bulunduğumuz bilgi çağında interaktif ortamda bilgiye en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayacak. Devlet Planlama Teşkilatı, SODES kapsamında yürütülen proje kapsamında, 4 adet bilgisayar, raflı kitaplık, 10 adet CD çalar, bilgisayar masaları, koltuk ve sandalyeler alınmış ve her bilgisayarda görme engelliler için ekran okuma programları kurulmuştur. Aynı zamanda bilgisayarlarda CD'ye okunmuş 50 eserden toplam 200 eser
bulunmaktadır" dedi.
Sesli kütüphanenin, sadece kütüphane içinde değil, görme engelli vatandaşların evlerinde de hizmet verebilmesi için, sesli eserler arşivinden ödünç verme sisteminin de devreye sokulacağını belirten Teymur, "Bunun yanı sıra Sesli Kütüphane aktivitesi olarak gönüllü okuyucularla 'Kitap Dinleti Akşamları' düzenlenecek" diye konuştu.
"Teknoloji çağının nimetlerinden daha etkin biçimde faydalanabilmek, farklı kaynaklardan kitaplar okumak, araştırma yapmak teknolojiye ayak uydurabilmek için olmazsa olmazlar haline geldi" diyen Teymur konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Bu proje şehrimizdeki farklı kaynak kitaplardan faydalanmaya ihtiyaç duyan görme engelli vatandaş sayısının artması ve sosyal dinamiklerdeki değişikliklere verilen bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Değişen bu toplumsal dinamiklere GAGİAD olarak yanıtımız; daha eğitimli, bilgi kaynaklarına daha kolay ulaşabilen ve engel tanımayan görme engellilere hizmet vermektir."