Prof. Dr. Halil İnalcık'a Bursa Fahri Hemşehrilik Beratı verildi
Bursa'nın tanıtımına önemli katkı sağlayan Prof. Dr. Halil İnalcık, Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Fahri Hemşehrilik Beratı' ile ödüllendirildi.
Osmanlı ve Türk tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla alanında otorite olarak kabul edilen ve bugüne kadar 300'e yakın makale ile 26 kitabı kaleme alan tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'a, Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi nedeniyle Heykel'deki tarihi binada tören düzenlendi.
Törene, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile diğer yetkililer katıldı. Başkan Altepe, törende yaptığı konuşmada, 'hocaların hocası' olarak nitelendirdiği Halil İnalcık'ın alanında otorite olduğunu vurguladı.
Kentin tarihi ve kültürel birikimini ortaya koymayı kendilerine misyon olarak belirlediklerinin altını çizen Altepe, "Bursa'nın her sokağına bir kitap yazılabileceğini söylemiştik. Bu kitapları hocalarımız yazıyor. Biz de onların birikimleriyle bu kenti çözmeye çalışıyoruz. Halil İnalcık Hocamız da birçok faaliyetimizde bize yol gösterdi. Osman Gazi'yi Anma Şenlikleri'nin yapılmasına vesile oldu. Osman Gazi heykelinin değişmesi gerektiğini söyledi. Biz çalışmalara başladık, yenilenen heykeli açmak da Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar'a nasip oldu." diye konuştu.
İstanbul'da 1916 yılında dünyaya gelen Prof. Dr. İnalcık, Bursa'ya ilk kez 1924-1925 yıllarında geldiğini, akrabalarının burada yaşaması nedeniyle sık sık kenti ziyaret ettiğini belirtti. Bursa tarihi ile ilgili ilk araştırmasına ise 1947 yılında kadı sicillerini inceleyerek başladığını ifade eden İnalcık, şunları kaydetti:
"Bursa, Edirne ve İstanbul, Osmanlı'nın üç önemli merkezi olma konumunu hep korudu. Yıldırım Beyazıt döneminde bile ülkeyi ele geçirmek isteyenler önce Bursa'yı ele geçirmek istiyordu. Çünkü Bursa ele geçmeden ülkenin ele geçmesi mümkün değildi. Bursa, Osmanlı İmparatorluğu için yalnız siyasi bir merkez değil, aynı zamanda dünya ticareti açısından da önemli bir merkezdi. İran ipeği kervanlarla Bursa'ya gelir ve burada Cenevizli, Venedikli tüccarlara satılırdı. Yine Hindistan baharatı Mısır'dan, Suriye'den, Antalya üzerinde Bursa'ya gelirdi. İlim ve sanat bakımından da Bursa ikinci Tebriz'dir. Bursa hiçbir zaman payitaht özelliğini yitirmedi. Bugün de Türkiye'nin ikinci büyük sanayi kenti konumunda. İmparatorluğun merkezi değil belki ama sanayi merkezlerinden biri. Bursa, geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin kalbidir."
Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da Bursa'nın kadirşinas ve vefalı bir kent olduğunu hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi'nin bu törenle bir kadirşinaslık örneği daha sergilediğini kaydetti. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, Bursa'nın fahri hemşehrilik beratını Prof. Dr. İnalcık'a verdi.