Lübnan'da Tarihi Liderler Zirvesi Beyrut

Eyüp Coşkun - Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan'a yaptıkları resmi ziyareti tamamlayarak ülkeden ayrıldı.

  Eyüp Coşkun - Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad , Lübnan ' a yaptıkları resmi ziyareti tamamlayarak ülkeden ayrıldı .
Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Suriye Devlet Başkanı Esad , bugün öğleden sonra geldikleri Lübnan ' da , Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile bir araya gelerek üçlü zirve gerçekleştirdi .
Zirvenin ardından , Meclis Başkanı Nebih Berri , Başbakan Saad Hariri ve üç ülkenin resmi heyetleri biraraya gelerek görüşmelerde bulundu .
Görüşmelerden sonra yapılan açıklamada , Lübnan için istikrar ve barışın her türlü konudan önce geldiği ve ülkedeki bütün siyasi güçlerin buna dikkat etmesi gerektiği vurgulandı . Liderlerin , Lübnanlıların bir arada olmasına vurgu yaptığı belirtildi .
Suudi Arabistan ve Suriye liderlerinin yaptığı ziyaretin ülkede yükselen siyasi tansiyonun düşürülmesinde önemli bir rol oynayacağı ifade edilen bildiride , Lübnanlılar ' ın hükümete güvenmesi ve yasal mahkemelerin vereceği kararlara saygı duyması istendi .
Suriye lideriyle birlikte gelen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ' in de Hizbullah Parlamento Grup Başkanı Muhammed Saad başkanlığındaki bir heyetle görüştüğü bildirildi .
Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman , konuk devlet başkanları Esad ve Kral Abdullah onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı ' nda öğle yemeği verdi .
Yemeğin ardından Suudi Arabistan Kralı Abdullah , Başbakan Hariri ' yi kabul etti . Esad da Lübnan Meclis Başkanı Berri ile ikili görüşme yaptı .
Görüşmelerin ardından Suriye ve Suudi Arabistan liderleri , Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı ' na gitti . Kral Abdullah ve Devlet Başkanı Esad ' ı , Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman ve diğer yetkililer uğurladı .
Suriye ve Suudi Arabistan liderlerinin Lübnan ziyareti , öldürülen eski Başbakan Hariri ' nin ölümünü soruşturan , Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Mahkemesinin gelecek sonbaharda açıklanması beklenen iddianamesi nedeniyle ülkede durumun gerginleştiği bir anda yapılması dolayısıyla önemli olduğu belirtiliyor .
İddianamede , Hizbullah ' ın suçlanacağı açıklamaları üzerine , ülkede politik gruplar arasında ortaya çıkan gerginliği azaltma yolunda , ziyaretin önemli bir adım olması bekleniyor .
Suudi Arabistan Kralı Abdullah ' ın 1957 yılından bu yana ilk kez , Suriye lideri Esad ' ın ise 7 yıl sonra ilk kez Lübnan ' ı ziyaret etmesi , önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor .

30 . 07 . 2010 20 : 00 : 21