Biz emniyet müdürünü görevden aldık, aynısını asker de yapmalı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Balyoz soruşturması çerçevesinde haklarında yakal...



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Balyoz soruşturması çerçevesinde haklarında yakalama emri çıkarılan muvazzaf subayların hâlâ teslim olmamasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
Tutuklanan eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'i, hemen görevden aldıklarını ve yerine Bursa emniyet müdürünü atadıklarını hatırlatan Arınç, "Aynı iş askerde de olmalı mı derseniz, bence olmalı.'' dedi. Bu çerçevede, tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'ün halen görevden alınmadığına dikkat çekti. "Başbakan'ın yanında siperde duran insan şu anda görevinin başında ama bir taraftan da şu davanın (Balyoz) içindeki sanıkların başta geleni. Bu ne yaman çelişki diye düşünmem mi?'' ifadelerini kullandı. Açığa alma konusunun çok basit olduğunu ve yıllardır uygulandığını söyledi. Hakkında kuvvetli delil, emare olan bir kişinin görevde kalmaması gerektiğini belirtti.
Habertürk kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arınç, "Silahlı Kuvvet-ler'imizin kendi iç dinamiğinde gerekli kararları alması lazım.'' görüşünü savundu. Bu durumun, söz konusu komutanların mutlaka suçlanması anlamına gelmeyeceğini ifade eden Arınç, Meclis başkanlığı döneminde suç işlediği iddia edilen bir sivil memuru, soruşturmanın selameti açısından açığa aldığını, aklanmasının ardından tekrar görevine başlattığını anlattı. Ardından şöyle devam etti: "Bir senedir, iki senedir tutuklu olduğu halde hâlâ yeri doldurulmamış, dönüşünü bekliyorsanız bir insanın, bu çelişkiler yumağı oluyor. Silahlı Kuvvetler'in bu konuda yıpranmasını istemem. Yakalama emri, tutuklama emri, tevkif, tahliye, tekrar tevkif, mesela Dursun Çiçek bir girdi, bir çıktı, bir girdi, bir çıktı, üç kere. Bununla ilgili en azından tedbir yollu 'Ben de şu kararı alayım' demeli ki sağına baktığı zaman yakalama emri olan birisi, soluna baktığı zaman içeriden yeni çıkmış birisiyle karşılaşılmasın. Bir ara Kayseri'ye gitmiştim. İl jandarma alay komutan vekili diye biriyle tanıştırdılar. Bilmeyerek 'Komutan nerede?' diye sordum, Komutan Cemal Temizöz imiş. O da malum yerde. Böyle bir şeyle karşılaşmak istemem. Bu, Türkiye'nin itibarına da, imajına da, adalete de, yargıya da, mevcut sisteme karşı da bir direnç olarak algılanabilir."
Sözü, pazar günü başlayacak olan Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısına getiren Bülent Arınç, "Sanıyorum şûra bu konuda hukuka uygun karar verecektir, güvenimi muhafaza ediyorum.'' diye konuştu.
Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "27 Nisan bildirisi AKP'yi iktidara getirmek için verildi." iddiasını da değerlendirdi. "Bunu dinlerken Sayın Kılıçdaroğlu açısından üzülüyorum. Yani dağ fare doğurdu gibi bir hale dönüşüyor." yorumunu yapan Arınç, "Her çıktığı yerde aynı Genç Parti'nin sloganları gibi slogan üretiyor. İçi boş. Ya, şu kadar boyuyla bir şeyler söylüyor.'' şeklinde ilginç ifadeler kullandı. ANKARA AA

Zaman