Montrö'yü kullanmak istiyorlarsa riskleri paylaşmaları gerekiyor

Alternatif olarak 2 by-pass projesi var

 


Petrol şirketleriyle boğazlar konusunda bir araya gelen Bakanlar Yıldız ve Eroğlu , çözüm için gönüllülük esas olacak dedi ama ekledi : Montrö ' den kaynaklanan geçiş hakkını kullanacaklarsa tüm riskleri de paylaşmalılar
İstanbul Conrad Otel ' de düzenlenen ' Tanker ile Petrol Taşımacılığın Marmara - Boğazlar Açısından Çevresel Riskleri ve Bu risklerin Önlenmesi ' başlıklı toplantı , Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ' nun yanısıra petrol şirketleninin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla dün gerçekleştirildi . Toplantı sonrasında açıklama yapan Bakanlar , artık boğazların petrol taşımacılığı için kullanılmasının sürdürülebilir olmadığını belirterek , ' İstanbul ' da bir problem var ve bunun çözülmesi lazım ' görüşlerini ifade ettiler . Bakanlar ayrıca , genel olarak görüşmelerin olumlu geçtiğini ve şirketlerin de Boğazlar ' la ilgili kendi düşüncelerini paylaşıyor olmalarının sevindirici olduğunu dile getirdi .

Alternatif olarak 2 by-pass projesi var
Konuşmasında Bakü- Tiflis - Ceyhan ' ın ( BTC ) 50 milyon ton , Kerkük - Yumurtalık ' ın ise 70 milyon ton kapasiteye sahip olduğunu hatırlatan Yıldız şöyle devam etti : Boğazları genişletemeyiz . Bu boğazın 90 derecelik 8 virajı , 7 mile kadar hızla seyreden tanker ve gemilerden oluşan haliyle sürdürülebilir olmadığını hepimiz görüyoruz . ' Bakan Yıldız , alternatif olarak iki by-pass boru hattı projesi olduğunu , bunların Burgaz - Dedeağaç ve Samsun - Ceyhan olduğunu belirterek , ' Mutlaka gönüllülük esasına göre beraberce çözüm bulacağımıza , uluslararası ilişkilerden arındırılmamış bir ortamın oluşacağına inanıyorum ' dedi .

Gemi sayısına sınırlama getirilmeli
TOPLANTININ çok yararlı geçtiğini söyleyen Eroğlu , ' Mutabakat sağlandı denildi , fakat ayrıntılar nelerdir ' sorusu üzerine şunları açıkladı : ' Bakanlık olarak kanaatimiz şudur : İstanbul Boğazı artık bu tanker riskini kaldıramaz . Boğazlardan geçen gemi sayısının mutlaka sınırlandırılması , tonaj açısından sınırlama getirilmesi , köhnemiş tankerler yerine mutlaka daha ileri teknolojiyle donatılmış gemilere izin verilmesi gerekir . Çevresel risklerin maliyetinin taşımacılar tarafından paylaşılması da esastır . Bunun yük taşıyıcıları tarafından görülmesi de memnuniyet vericidir . Montrö ' den kaynaklanan geçiş hakkını kullanmak istiyorlarsa riskleri her bakımdan paylaşmaları gerekir . '

Independenta ' da sıçrayarak uyandım
EROĞLU , İstanbul Boğazı ' nda son 15 yılda 115 bin ton petrolün denize döküldüğünü , son 10 yılda 11 büyük kaza meydana geldiğini anımsattı . 1979 ' da meydana gelen Independenta kazasını hatırlatan Eroğlu , ' ' O yıl hakikaten Kadıköy , Haydarpaşa ile Avrupa yakası arasında deniz ulaşımında da büyük aksamalar oldu , temizleme maliyetleri korkunçtu . Şahsen ben yaşadığım için bugünkü gibi hatırlıyorum . Gerçekten sıçrayarak uyandığım bir felaketti ' ' dedi .

Her gün 2 milyon varil petrol geçiyor
İstanbul ' un 8 bin 500 yıllık tarihe ve güzelliklere sahip olduğunu , bunu söylemek için ille de bir Türk vatandaşı olmak gerekmediğini , buna herkesin şahit olduğunu ve bu değerin korunması gerektiğine dikkati çeken Bakan Yıldız , ' Burada 20 ' ye yakın petrol üreticisi ve taşıyıcı firmalar var . Beraber bu sorunu çözelim istiyoruz . Çözülmezse ne olur? Mutlaka tedbirler paketi olmak zorunda kalacak . O nedenle ticari olarak çalışan firmalarımızın , bu çözümün bir parçası olacağına inanıyorum . Günde 2 milyon varil ham petrolün geçtiği boğazlarda güvenliğin önemli olduğunu düşünüyorum ' diye konuştu .


Akşam