Biz de mi hukuksuzluk yapalım

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Ci...



3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına Yargıtay'da devam edildi. Yargıtay 11. Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gönderilen yazıda, Erzurum'daki dava ile 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' davasının birleştirilmesine karar veren İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi'nin de daha önce birleştirme kararı vermiş olması nedeniyle aradaki olumlu görev uyuşmazlığının çözümü için dosyaları, Ceza Genel Kurulu'na iletilmek üzere Başsavcılığa gönderdiğinin belirtildiğini aktardı.
Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, olumlu uyuşmazlık çıkarmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, şu anda olumlu değil olumsuz görev uyuşmazlığının söz konusu olduğunu savundu. Kazan, 'Yargıtay karar vermiş ve esas mahkeme olarak olumlu bir uyuşmazlık kararı çıkartılmamıştır. Bu nedenle İstanbul'un kararı yok hükmündedir' dedi.
İSTANBUL DEVAM EDİYOR
Sanıklar Ersin Ergut ve Orhan Esirger'in avukatı Yavuz Ertugay İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, olumlu görev uyuşmazlığının çözülmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmesine karar vermesine karşın 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' davasını görmeye devam ettiğini, bu nedenle Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi'nin de yargılamasını sürdürmesi gerektiğini söylemesi üzerine, Daire Başkanı Ersan Ülker, 'İstanbul devam ediyor diye biz de mi hukuksuzluk yapalım' diye konuştu.
KARAR GENEL KURUL'UN
Daire, 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' Davası ve Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçu kapsamında görülen davayı birleştiren İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ile arasındaki olumlu görev uyuşmazlığının çözülmesi için dava dosyasının ve eklerinin, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi. Duruşma 22 Ekim'e ertelendi.  

Yargıtay'da İfade gafı
Daire Başkanı Ülker'in Cihaner dışındaki diğer sanıkların söz almasına ilişkin söylediği, 'Bir kısım sanıkların hazır oldukları anlaşılmış ise de henüz birleştirme kararı kesinleşmediğinden bu sanıklara bu aşamada söz hakkı verilemeyeceğinin anlaşıldığı' şeklindeki ifadesine sanık avukatlarından itiraz geldi. Avukatlar, 'Bu ifade uygun kaçmaz. Mahkemeniz birleştirme kararı vermiş ve sanıkları tahliye etmiştir. Söz verilemeyen bir sanık nasıl tahliye edilebilir' diyerek itirazda bulundular. Bunun üzerine Ülker, mahkeme tutanağındaki ifadeyi, 'Birleştirme kararı kesinleşmemiş ise de gelinen bu süreçle ilgili duruşmada hazır bulunan sanıklardan her birine ayrı ayrı söz verildi' olarak değiştirdi. Ayrı ayrı söz alan sanıklar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu birleştirme kararının 'Hukuka aykırı' olduğunu savundular. Sanıklar, ayrıca söz konusu kararın yok sayılması gerektiğini de söylediler.
Kıvanç EL ANKARA

 


Akşam