Bakan Yıldız: Boğazlar petrol boru hattına döndü, böyle devam edemez

İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen petrolün iki boru hattına eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine harekete geçen Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı,...

 

İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen petrolün iki boru hattına eşdeğer olduğu ortaya çıktı . Bunun üzerine harekete geçen Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı , Boğazlardaki petrol geçişini 20 büyük şirket temsilcisiyle mercek altına aldı .

İstanbul ve Çanakkale boğazlarından günde 2 milyon ton ham petrol ve türevi tankerlerle geçiş yapılıyor . Bu miktar 2 büyük petrol boru hattının kapasitesine eşdeğer . Meksika Körfezi ' ndeki BP ' nin petrol kuyusu sızıntısının onlarca milyar dolarlık çevre kirliliğine yol açmasının ardından Türkiye de Boğazlardaki petrol geçişini yeniden mercek altına aldı . Bu amaçla dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu , İstanbul Conrad Otel ' deki bir toplantıda , Boğazları kullanan 20 büyük petrol şirketi temsilcisiyle bir araya geldi .
Enerji Bakanı Taner Yıldız , toplantıda yaptığı konuşmada , Boğazları kullanan petrol şirketi temsilcilerine , " İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen petrol , 2 boru hattına eşdeğer . Bu seviyede devam ettiği takdirde 3 boru hattına çıkacak . Biz , petrol üreticisi ve taşıyıcı firmalarla bu sorunu beraberce çözelim istiyoruz . Çözüm olmazsa , mutlaka tedbirler paketi olacak . " diye seslendi . İstanbul ' un 2010 Avrupa Kültür Başkenti tarihi ve kültürel miras olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız , " Bu güzel İstanbul ' da bir problem var . Bu Boğazlarda bir problem var . Bu problemin çözülmesi lazım . " diye konuştu . Yıldız , problemin şirketlerce gönüllü olarak çözülmemesi halinde yapılacakları anlatırken , " Çözülmezse ne olur? Mutlaka yine bir tedbirler paketi konulmak durumunda kalınacak . Bu seyrin , bu haliyle sürdürülebilir olmadığını biliyoruz . Burada son derece profesyonel çalışan firmalarınızın bu çözümün parçası olacağına yürekten inanıyorum . " şeklinde konuştu . Yıldız ' ın açıklamalarına göre şu anda Boğazlardan gemilerle taşınan 150 milyon ton yükün 100 milyon tonu petrol ve petron ürünlerinden oluşuyor . Petrol ve doğalgazın gelecek 10 yılda enerji kaynaklarının en az yarısını oluşturacak olması Enerji Bakanı Yıldız ' a göre " Boğazlarda alınacak tedbirler için son derece yeterli bir gerekçe . " Hem Karadeniz ' de , hem Hazar ' da hem de dünyadaki petrol ve doğalgaz aramaları hızla devam ediyor . Ancak Türkiye , bunun sevkiyatla ilgili kısmının da sağlıklı bir şekilde yapılmasını istiyor .
BOĞAZLARI GENİŞLETEMEYİZ , BORU HATTI AÇIN
Meksika Körfezi ' ndeki petrol kazasına işaret eden Enerji Bakanı Taner Yıldız , 500 metrenin üzerindeki derin deniz aramalarıyla ilgili kuyu sayısının 14 bin adet olduğunu hatırlatarak , yeni felaketlerin önüne geçilmesi için bu 14 bin kuyunun daha teknik ve teknolojik olarak araştırılması gerektiğine dikkat çekti . Türkiye ' nin de Meksika Körfezi benzeri bir riskle karşı karşıya olduğunu anlatan Taner Yıldız şunları söyledi : " Biz , Boğazları genişletemeyiz , coğrafyasından kaynaklanan bir kısım zorluklar var . Dünyadaki en önemli su yollarından bir tanesi olan bu boğazın 90 derecelik 8 tane önemli virajı var . 7 mile kadar düşen hızla seyreden tankerlerin ve gemilerin burada tek taraflı , tek yönlü trafiğini izliyoruz , ama önceden iki yönlü işliyordu bu trafik . Hepimiz 8 bin 500 yıllık İstanbul ' un tarihi , kültürel ve tabii güzellikleriyle donatılı olduğunu biliyoruz . Tabii ki bunu söylemek için illaki de bir Türk vatandaşı olmaya gerek yok , her birimiz buna şahidiz . O yüzden yine hep beraber bunu koruyup kollamak durumundayız . Günde yaklaşık 2 milyon varil civarında geçen petrolün bölgenin arz güvenliği ile alakalı önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum . " Boğaz geçişini by-pass edecek iki boru hattı projesi olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız , katılımcı şirket temsilcilerine bunlardan birini seçmeleri çağrısında bulundu .
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da yaşanan gemi kazalarında petrol ve tehlikeli atıkların Boğazları ve insanları tehdit ettiğini anlatarak , " Son yıllarda bu şekilde İstanbul ' da 11 deniz kazası meydana geldi . Bunlar risk oluşturmuştur . Gerek sahillerin kirlenmesi , gerek balıkçılıktaki kayıplar , temizleme masrafları ve oluşan hava kirliliği gibi önemli zararlar meydana getirdi . " dedi .

Zaman