Hollanda'da koalisyon çalışmaları haftasonu netliğe kavuşabilir

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi'nin de yer alacağı ya da dışarında destek vereceği koalisyon senaryosu yeniden ağırlık kazanmaya başladı.

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi'nin de yer alacağı ya da dışarında destek vereceği koalisyon senaryosu yeniden ağırlık kazanmaya başladı. Sağ bir koalisyonun kurulması amacıyla pazartesi gününden bu yana adresi belli olmayan bir yerde gayri resmi olarak görüşen Liberal Parti (VVD) lideri Mark Rutte, Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ve Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) lideri Maxime Verhagen'ın, yeni koalisyon konusunda uzlaşıp uzlaşamadıklarının hafta sonuna doğru netlik kazanacağı belirtildi. Yeni hükümetin kurulmasına yardımcı olması amacıyla Kraliçe Beatrix tarafından atanan arabulucu eski başbakanlardan Ruud Lubbers, üç sağ parti lideri arasında süren görüşmelerin nasıl yürüdüğüne dönük soruların muhtemelen cumartesi günü sonunda cevaplanabileceğini söyledi.

Çalışmalarını yürüttüğü Senato binasındaki ofisinden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplandıran Lubbers, üç liderin görüşmelerine ilişkin cumartesi günü bazı şeyler duymayı beklediğini kaydetti. Görüşmelerin içeriğine dönük bilgi sahibi olup olmadığı konusuna açıklık getirmeyen Lubbers, "Üç liderin görüşmelerinde ilerlemeler olabilir; ama bilmiyorum. Cumartesi gece yarısından önce bu konuda bilgi sahibi olmam gerekir." dedi.

Önceleri Wilders ile ortak hükümete sıcak bakmayan CDA lideri Maxime Verhagen, geçen hafta meclis grubundan aldığı destekten sonra fikir değiştirip, VVD lideri Rutte ve Wilders ile gayri resmi görüşmeyi kabul etmişti. Pazartesi günü başlayan görüşmelerde üç partili koalisyonun yanı sıra farklı alternatiflerin de görüşüldüğü belirtiliyor. Bunların başında ise iki partili azınlık hükümeti geliyor. Plana göre, Geert Wilders ve partisi direkt olarak hükümette yer almayacak ama VVD ile CDA'nın kuracağı iktidara dışarıdan destek verecek. Wilders ve partisi kabineye girmeme karşılığında, hükümet programına kendi politikalarını yansıtacak.

Medyaya yansıyan haberlere göre, üç liderin gayri resmi görüşmelerinde başta ekonomik tasarruflar olmak üzere azınlık politikaları, emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi konuların gündeme geldiği ileri sürülüyor.

9 Haziran tarihinde yapılan erken genel seçimden sonra yeni hükümetin kurulması için çalışmalara başlayan Kraliçe, bu çerçevede ilk olarak VVD'li senatör Uri Rosenthal'ı arabulucu olarak atadı. Rosenthal'ın çabalarının sonuç vermemesi üzerine bu kez Herman Tjeenk Willink bu görevi aldı. Ancak o da başarılı olmadı. Kraliçe daha sonra VVD'li Uri Rosenthal ve Jacques Wallage'i birlikte atadı. İkilinin de olumlu sonuç almaması üzerin en son, eski Başbakan Ruud Lubbers bu göreve getirildi. Lubbers, göreve getirilir getirilmez üç sağ parti liderinin bir araya gelmesini sağlamıştı.