Emekli Hakim Atpulat: Mahkemenin tutuklama kararına uymamak toplum nezdinde kötü intiba oluşturur

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 25'i muvazzaf general, 102 sanık için verdiği yakalama emrine rağmen sanıkların adliyeye avukatlarını göndermesi

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 25'i muvazzaf general, 102 sanık için verdiği yakalama emrine rağmen sanıkların adliyeye avukatlarını göndermesi hukukçulardan tepki aldı.

Emekli Hakim Albay Rüştü Atpulat, mahkemenin tutuklama kararına uymamanın toplum nazarında, "kanunlar güçsüz kişilere uygulanır, güçlü kişilere uygulanmaz" şeklinde bir intiba doğurduğunu söyledi.

İstanbul 10. ağır Ceza Mahkemesi'nin oy birliğiyle verdiği Balyoz Darbe Planı'yla ilgili sanıklar hakkında tutuklama kararının yerine getirilmesi için mahkemelerin Cumhuriyet Savcılığına yazı yazdığını hatırlatan Atpulat, resmi prosedürü şöyle anlattı:

"Cumhuriyet Savcılığında tutuklanan sanıkların mahkemeye getirilmesi için muvazzaflar için merkez komutanlıklarına, emekli askerler için de emniyet müdürlügüne müzekkere yazılır. Tutuklanan sanıkların mahkeme huzuruna çıkarılması talep edilir. Tutuklu sanıkların acilen yasa gereği, mahkeme huzuruna çıkarılması için kolluk kuvvetleri tutuklanan sanıkları Cumhuriyet Savcılığına teslim eder. Mahkeme huzuruna çıkarılmasını sağlamakta herhangi bir kasti bir durum söz konusu olursa, Cumhuriyet Savcısının işlem yapması gerekir."

Cumhuriyet savcılarının, infazın yerine getirilmesini talep eden tutuklama kararını yerine getirilmeyen birimler hakkında kanuni işlem yapması gerektiğini ifade eden Atpulat, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de muvazzaf askerleri görevden alması gerektiğini vurguladı.

Atpulat, "Mahkeme, iddianameyi kabul etmiş, muvazzaf askerler hakkında tutuklama kararı vermiş. Milli Savunma Bakanlığı, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kanun gereğince bu kişileri açığa alması gerekir." diye konuştu.