Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar:

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Sağlımızı tehdit eden gıda firmaları ve markaları açıklansın" dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapan Çakar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılında yapılan gıda analizlerinde sağlığı tehdit eden analiz sonuçlarının bulunduğuna dikkat çekerek,"Bu analizlerde toz ve pul biberlerde, kuru incirde ve kuru incir ezmesinde, ballı çerez örneklerinde özellikle de kanser etkisi olan bir çeşit küf olan aflatoksin maddesinin bulunduğu görülmüştür. Aynı şekilde, bir çok bitkisel ürün analizinde çok
tehlikeli ve doğrudan kanser etkisi olan zirai ilaç kalıntısı (pestisit) bulunmuştur" dedi.
Tavuk ve hindi etleri ile hazır yemeklerde mikrobiyolojik yönden uygunsuzluklar görüldüğünü söyleyen Çakar, bazı bebek mamalarında da kurşun bulunduğunu kaydetti.
Çakar, tüketicilerin sağlık hakkı ve bilgilendirme haklarının hiçe sayıldığı vurgulanarak, "Sağlıksız gıda maddelerine ait analiz sonuçları hakkında Tarım ve Köyişleri bakanlığı tarafından bilgilendirilmeyen her yaş grubundaki tüketicilerin sağlığı tehdit altında bulunmaktadır" diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın güvensiz gıda maddelerinin piyasaya arzının yasaklanması, piyasaya arz edilen ürünlerin toplatılmasının sağlanması görevi bulunduğunu hatırlatan Çakar, Bakanlığın bu görev ve sorumluluğunu da yerine getirmediğini söyledi.
Çakar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın denetimlere ve analizlere ağırlık vermesini isteyerek güvensiz ve sağlıksız gıda maddelerinin piyasaya arzının yasaklanmasını istedi. Piyasadaki güvensiz gıda maddelerin toplatılmasını da isteyen Çakar, "Piyasaya arzı yasaklanan ve piyasadan toplatılan güvensiz gıda maddeleri hakkında tüketiciler eksiksiz ve doğru olarak , zaman geçirmeden basın ve yayın yoluyla bilgilendirilsin. Sağlımızı tehdit eden gıda firmaları ve gıda markaları açıklansın" dedi.