Gediktepe'de brifing veren komutan için yakalama kararı

Balyoz davasında aralarında emekli kuvvet komutanlarından Orgeneral İbrahim Fırtına, Oramiral Özden Örnek ve Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Hakkında yakalama kararı verilenler arasında, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’a 12 askerin şehit edildiği Gediktepe’de siperin içinde brifing veren Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Elazığ depremi sırasında gösterdikleri çabadan dolayı Başbakan Erdoğan'ın sarılıp teşekkür ettiği 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özaslan da bulunuyor.

Teröristlerin saldırıyla 12 askerimizin şehit edildiği Şemdinli-Tekeli bölgesinde, Başbakan Erdoğan olay yerinde inceleme yapmıştı. Başbakan’ın Gediktepe’deki siperde çömelmesi tartışma konusu olurken Tümgeneral Kaya, saldırı olayıyla ilgili tüm ayrıntıları Gediktepe’deki siperde vermişti.

DAĞDA ÖĞRENDİ


Tümgeneral Kaya, Balyoz soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı verildiğini dağda görev başındayken öğrendi. Kaya’nın hakkındaki kararla ilgili Genelkurmay Adli Müşavirliği yetkilileriyle yapacağı görüşmeden sonra adliyeye ne zaman gideceği belli olacak.

Önümüzdeki Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) bir üst rütbeye terfisi görüşülecek komutanlar arasında olan Kaya’nın tümgenerallikten korgeneralliğe terfi etmesi bekleniyordu.

Genelkurmay, dün siperdeki komutandan söz etmişti

Dün haftalık basın bilgilendirme toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, TSK’nın sanık bile olsalar tüm personelinin görevinin başında olduğunu da söyledi ve Balyoz sanıklarından 3. Taktik Piyade Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya için de isim vermeden övgü dolu sözler sarf etti: Hakkari Çukurca Hantepe’deki terörist saldırı sonrasında haberi alan Tümen Komutanı ve Tugay Komutanı, çatışma çıkan bölgeye helikopterle inmek istedi. Ancak sıcak temas devam ettiği için bunu yapamayarak, her türlü riski göze alarak olay yerindeki personele karadan ulaştı. Bu olayda da görüldüğü üzere, yargı sürecinde sanık bile olsalar, bazıları tarafından masumiyet karinesi ayaklar altında çiğnenerek suçlu olarak gösterilseler dahi bütün bu şartlar altında bile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütün personeli görevinin başındadır. Bizim için vatan, şeref, dürüstlük, vazife ve sevgi her şeyin önündedir.”

AYNI GERÇEKLER

Özel Kuvvetler eski Komutanı Emekli Korgeneral Engin Alan’ın avukatı Ayhan Nacak, ilk duruşmadaki gerekçelerin yeni tutuklamada da gerekçe gösterildiğini belirtti. Nacak, plan semineri sonuçlarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan isteneceğinin belirtilmesine rağmen bu konudaki raporların dosyada bulunduğuna dikkat çekti.

7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ

Emekli ve muvazzaf subayların avukatları yakalama kararına 7 gün içinde İstansul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde itirazda bulanacak. Tutukluluğun kaldırılmaması halinde duruşma tarihi olan 16 Aralık 2010’a kadar zanlılar Silivri ve Hasdal cezaevlerinde tutuklu kalmaya devam edecek.