Plastik ihracatının liderleri Korozo, Fırat ve Naksan oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan 'İhracatta İlk 1000 Firma' listesinde plastik sektöründen 19 firma yer aldı. Listeye giren pl

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan 'İhracatta İlk 1000 Firma' listesinde plastik sektöründen 19 firma yer aldı. Listeye giren plastikçiler, toplam 721 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracatta en başarılı ilk üç firma ise Korozo Ambalaj, Fırat Plastik ve Naksan Plastik oldu.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nın (PAGEV) hazırladığı rapora göre, listede yer alan 19 plastik firması 2009 yılında yapılan toplam 2 milyar 572 milyon dolarlık plastik mamul ihracatının yüzde 28'ini gerçekleştirdi. Plastik ihracatının liderleri Korozo Ambalaj, Fırat Plastik ve Naksan Plastik'in toplam ihracatı ise 240 milyon dolara yaklaştı. Listeye giremeyen İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'ne kayıtlı 5 binin üzerindeki KOBİ niteliğindeki firmanın toplam sektör ihracatı içinde 2008 yılında yüzde 64 olan payları 2009 yılında yüzde 72'ye yükseldi.

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, konuyla ilişkin değerlendirmesinde TİM'in 2009 verileri doğrultusunda açıkladığı listenin krizin etkilerine ayna tuttuğunu dile getirdi. 'TİM 1000'in toplam ihracatının bir önceki yıla kıyasla yüzde 29 oranında azaldığına işaret eden Aksoy, listedeki plastik firmaların ihracatlarının da toplamda yüzde 32 oranında gerilediğini belirtti. Selçuk Aksoy, sektörün ihracatında geçtiğimiz yıl sadece yüzde 1,4 oranında bir kayıp yaşandığı için listede yer alan plastik firmalarının ihracat oranlarının düşmesinin sektördeki KOBİ'lerin ihracatının arttığının bir göstergesi olduğunu kaydetti. Aksoy, sektörün ihracatından KOBİ'lerin yüzde 72'lik bir pay almasının sevindirici bir gelişme olduğunun altını çizerek, bu durumun KOBİ'lerin ülke ekonomisine sağladıkları katkının önemini ortaya koyduğunu vurguladı.