Zonguldak Alaplı'da halk otobüsçüleri yolu kapattı

Zonguldak Alaplı Belediyesi'nde özel halk otobüsleri sahipleri, daha önce de yolcu taşımacılığında sorun yaşadıkları Ereğli Birlik firmasının yolcu ta

Zonguldak Alaplı Belediyesi'nde özel halk otobüsleri sahipleri, daha önce de yolcu taşımacılığında sorun yaşadıkları Ereğli Birlik firmasının yolcu taşıdığını iddia ederek, Alaplı-Ereğli arasındaki karayolunu trafiğe kapattı.

Alaplı Ereğli Karayolu Erdem Yuva mevkiinde toplanan Alaplı Belediyesi özel halk otobüsleri sahipleri yolu trafiğe kapattı. Yaklaşık 40 dakika trafiğe kapanan yol Alaplı İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş'ın araya girmesi ile yeniden trafiğe açıldı.

Geçtiğimiz sene içerisinde Alaplı Belediyesi özel halk otobüsleri ile Ereğli Birlik firması arasında yolcu taşıma polemiği yaşanmış ve açılan mahkeme sonrasında halk otobüsleri sahipleri haklı bulunarak Ereğli Birlik firmasının şehirlerarası yolcu taşıyamayacağı kararı verilmişti. Aradan geçen zamanda herhangi bir sorun yaşanmazken, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Ereğli Birlik araçlarının kalkış saatlerinin 20 dakikada bir yapılması ilçede huzursuzluğa yolaçtı.

Alaplı Belediyesi özel halk otobüsleri sahipleri, 20 dakikada bir kalkan araçların Alaplı Ereğli arasında da yolcu taşımacılığı yaptığını iddia etmesi ortalığı karıştırdı. Yolcuların 1,5 TL'den taşındığını da iddia eden halk otobüsleri sahipleri, bu durumu protesto etmek için Erdem Yuva mevkiine giderek yolu trafiğe kapattı.

Yaşanan bu olaylar sonrasında harekete geçen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Zonguldak ve Ereğli'den takviye istedi. Zonguldak Çevik Kuvvet ve Ereğli'den gelen takviye kuvvet kısa sürede Alaplı'ya ulaştı.

Halk Otobüsleri sahiplerinin yanına gelen Alaplı İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, yaptıklarının yanlış olduğunu ve Valilik tarafından verilen karara kendilerinin karşı çıkamayacağını söyledi. Bunun üzerine yolu açan araç sahipleri, Kaymakam Aydın Memük'ün yanına gitti. Kaymakam Aydın Memük ise halk otobüsleri sahipleri ile birlikte Zonguldak Valisi Erdal Ata ile görüşmek üzere Zonguldak'a gitti.

İlçede bu gelişmeler yaşanırken, terminalde de Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olumsuzluk yaşanabilir düşüncesi ile önlem aldı. Olayların yatışmasının adından Alaplı'ya gelen Zonguldak İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Güney, halk otobüsü sahipleri ile kısa süre sohbet etti. Yaşanan sıkıntının aşılmasında izlenecek yollar hakkında bilgi veren Güney, mal sahiplerinin de sorunlarını dinledi.

Alaplı İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, yolun kapandığı esnada geçişine izin verilmeyen hamile bayanın çocuğunu kaybetmesi durumunda vebalin büyük olacağını, bu tür olaylarda eylem yerine kişilerin haklarını hukuk yoluyla aramaları gerektiğini belirtti. Halk otobüsleri sahipleri ise konuyla ilgili şunları ifade ettiler:

"Bizle,r bize verilen hakları kullanmak istiyoruz. Onlara sadece şehirlerarası izin belgesi verilirken, şehiriçi taşımacılığı da yapmaları yanlış. Burada bizim için belirlenen 2 liralık fiyata karşılık bu kişiler 1,5 liraya yolcu taşıyorlar. Bizim savaşımız bunun için, bizim savaşımız ekmeğimiz için. Bizler borç içine girerek bu işe başladık. Alaplı-Zonguldak arası yolcu taşıması olan bu kişilere valilik nasıl izin verdi. Bunu anlamıyoruz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız." Yaşanan gerginlik tamamen sona erdikten sonra kalabalık dağıldı.