Türkiye'ye girmekten korkan Batılı şirketler fırsat kaçırıyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye pazarına girmekten korkan Batılı şirketlerin, önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birinde y...



Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye pazarına girmekten korkan Batılı şirketlerin, önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birinde yer alma fırsatını kaçırdıklarını söyledi.

Avusturya Havayolları'nın yayını Succeed Dergisi, Güler Sabancı ile gerçekleştirdiği röportajı kapak yaptı. 'Türkiye'nin önder kadını' başlığıyla verilen röportajda Güler Sabancı için "Ekonomi dünyasının en etkili kadınları arasında, Avrupa'nın en başarılı şirketlerinin birinin tepesinde yer alıyor." ifadesi kullanıldı.
Güler Sabancı, dergideki röportajında, bazı Batılı şirketlerin Türkiye pazarına girmekten korkma sebebinin sorulması üzerine Sabancı "Türkiye pazarına girmekten korkan Batılı şirketlerin, önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birinde yer alma fırsatını kaçırdığını söyleyebilirim." dedi. Türkiye'deki iş ortamının büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bunun ülkeyi küresel oyunculardan biri haline getirdiğini vurgulayan Sabancı, genç nüfusun Türk pazarının en güçlü yönlerinden olduğunu kaydetti. Yüksek vasıflı Türk profesyonellerin 'üstün liderlik, eğitim ve girişimcilik' becerilerine sahip olmalarıyla halen çokuluslu şirketlerde kritik pozisyonlarda görev aldığına işaret eden Sabancı, Türk girişimcilerinin Batı şirketleriyle sıkı bağlara sahip olduğunu belirtti.
Sabancı Holding'in hedefleri ile ilgili olarak ise Sabancı, "2010'da net gelirimizin yüzde 6 büyümesini ve konsolide operasyonel gelirimizin de 4 milyar liraya erişmesini planlıyoruz. Hedefimiz ihracatımızın 1,1 milyar ve yatırımlarımızın 1,6 milyar dolar olması. 2010'da çalışan sayımız 58 bin olacak." dedi.
"Goldman-Sachs uzmanları 2050 yılı itibarıyla Türkiye'nin, Almanya'nın ekonomik gücüne yetişebileceğini ifade etti. Bu görüşe katılıyor musunuz?" sorusuna ise Sabancı, "Reformlar ve makroekonomik istikrarın devam edeceğine, Türk ekonomisinin önümüzdeki on yıllar içinde küresel ekonomiden daha hızlı bir ivmeyle büyüyeceğine ve sonunda bugünün büyük Avrupa ekonomilerinin birçoğuna yetişip geçeceğine yürekten inanıyorum.'' cevabını verdi.
Güler Sabancı, Türkiye'yi bekleyen zorluklara dair ise şu görüşleri dile getirdi: "Türkiye, daha hızlı bir büyümeyi sürdürmek için insan kaynağı gelişimine daha fazla yatırım yapmalı. Bugün Türkiye'nin insan sermayesine ilişkin göstergeler, BRIC ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üzerinde. Ancak Türkiye, AB ortalamaları ile aradaki farkı azaltmak için bu alana daha fazla yatırım yapmalı." EKONOMİ SERVİSİ

Zaman