Türk Okur Büyücülüğe Meraklı İstanbul

Yüksek fizik mühendisi ve yazar Taşkın Tuna, Türkiye'de eskiye oranla daha çok kitap satıldığını ve okunduğunu belirterek, 'Ancak bunlar genellikle büyücülükle ve falcılıkla ilgili ve insanların merak duygusunu tahrik edici kitaplar oluyor' dedi.

Yüksek fizik mühendisi ve yazar Taşkın Tuna, Türkiye'de eskiye oranla daha çok kitap satıldığını ve okunduğunu belirterek, 'Ancak bunlar genellikle büyücülükle ve falcılıkla ilgili ve insanların merak duygusunu tahrik edici kitaplar oluyor' dedi.
Türkçe'ye 'Büyük patlama' olarak çevrilen bing bang, tasavvuf, İslam'da astronomi ve Ehl-i Beyt gibi konuları 'Oku Ama Neyi?' isimli kitabında ele alan Tuna, Türkiye'nin CERN'e üye olmamasının bilim adına utanç verici bir durum olduğunu belirterek, 'Eğer zamanında üye olsaydık, orada çalışan ileri düzeydeki parçacık fizikçileri, yurda döndüklerinde öğrendiklerini öğrencilerine aktaracaktı. Böylece yıllardan beri sürüncemede kalan nükleer santrallerin yapımı, projelendirilmesi ve şartnamelerin hazırlanması konusunda Türkiye Atom Enerjisi ile ortak çalışmalar sürdürüyor olacaklardı. Bu konuda ne kadar üzüldüğümü anlatamam' dedi.
Bir ülkenin ileri düzeyde bulunmasının sadece yıllık gayri safi milli hasılasıyla değil, sanat, bilim, teknoloji, askerlik, edebiyat, müzik ve spordaki üstün rekabet gücüyle ölçüldüğünü dile getiren Tuna, 'Bu konunun dinle, imanla ilgisi yoktur. Nüfus çokluğu, coğrafi veya tarihi, jeopolitik veya siyasetle de alakası yoktur. Adalete dayalı bir sistem, kaynakları yerinde ve zamanında kullanma yeteneği, yönetim ve eğitim gibi temel değerlere saygı, ülkelerin ilerlemesinde birinci derecede rol oynar' diye konuştu.

-TÜRKİYE'DE KİTAP OKUMA ORANI-

'Türkiye'de eskiye oranla daha çok kitap satılıyor ve okunuyor ama bunlar genellikle büyücülükle ve falcılıkla ilgili ve insanların merak duygusunu tahrik edici kitaplar oluyor' diyen Taşkın Tuna, şunları kaydetti:
'Düşündürücü, ufuk açıcı, heyecan verici edebi nitelikli kitapların satışı olması gerekenden daha az. Cambridge'in dünyaca ünlü kozmoloji uzmanı Prof. Dr. Stephen Hawking'in 'Zamanın Kısa Tarihi' isimli kitabı 33 yabancı dile çevrildi ve belki de bir dünya rekoru kırdı. Milyonlarca baskısı yapılan bu kitap Big Bang'ten söz ediyordu. Acaba ülkemizde bunu kendi dilinden okuyan kaç kişi vardı? Maalesef Türkçeye çevirisi son derecede kötüydü.'
Tuna, okunacak kitap konusunda yabancı bir yazarın 'Eğer okuduğunuz bir kitap kafanıza iri bir yumruk indirir gibi sizi sarsıyorsa işte bu, güzel bir kitaptır' dediğini, kendisinin de aynı görüşte olduğunu kaydetti.


22.07.2010 12:22:22