Koç '8 yıl daha üreteceğiz' dediği Doblo'dan 6,3 milyar dolar bekliyor

Türkiye'de otomotiv üretiminin yarısını gerçekleştiren Tofaş, hafif ticari araçta hedef büyüttü. Şimdiye kadar 1 milyon adet Doblo'yu piyasaya süren şirket, önümüzdeki sekiz yıld...



Türkiye'de otomotiv üretiminin yarısını gerçekleştiren Tofaş, hafif ticari araçta hedef büyüttü. Şimdiye kadar 1 milyon adet Doblo'yu piyasaya süren şirket, önümüzdeki sekiz yılda 1 milyon daha üretim planlıyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk mühendislerinin üretim kalitesini dünyaya ispat ettiğini ve bugünlere Ar-Ge'ye verdikleri önemle geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin en büyük otomobil üreticisi Tofaş, 1 milyonuncu Doblo'yu üretti. İlk testini Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yaptığı aracın tüm fikri mülkiyeti Tofaş'a ait. Üretim töreninde konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Doblo'nun Türk otomotiv tarihinin en önemli kilometre taşı olduğunu ve bu çalışmanın dünyaya Türk mühendisinin üretim kalitesini ispat ettiğini kaydetti. Bugünlere Ar-Ge'ye verdikleri önemle geldiklerinin altını çizen Koç, 8 yıl daha üretimi devam edecek yeni nesil Doblo'dan 1 milyon adet daha üretilerek 6,3 milyar dolar ihracat geliri getireceklerini vurguladı. 1968'de kurulan Tofaş, Türk otomotiv üretiminin yarısını yaparken ihracatının da yüzde 48'ini gerçekleştiriyor. 2000'de 150 mühendis ve yıllık 15 milyon liralık bütçe ile kurulan Ar-Ge departmanı bugün 450 mühendis ve 150 milyon dolarlık yıllık bütçeye sahip. Bölüm, Fiat bünyesinde dünyanın en büyük 3. Avrupa'nın da en büyük 2. Ar-Ge merkezi konumunda. Bugüne kadar 1 milyon adet üretilen Doblo'nun 700 bin adedi 60'tan fazla ülkeye ihraç edildi. Bundan sonra üretilecek 1 milyon Doblo'nun da yüzde 75'inin ihraç edilmesi hedefleniyor.
Aracı test eden Nihat Ergün de, 1 milyonuncu aracın üretilmesinin Türkiye'deki otomotiv endüstrisinin gücünü gösterdiğini kaydetti. Kriz yılında Tofaş'ın 425 milyon Euro yatırım yaptığını bildiren Bakan Ergün, Tofaş'ın krizde risk alarak ve erken davranarak yaptığı yatırımın orta ve uzun vadede çok olumlu geri döneceğini belirtti. Ergün, üreticilerin, yerli tasarıma ilgisi olan yerli tüketici için çalışma yapması gerektiğinin üzerinde durdu. Bakan, elektrikli ve çevreci ürünler gibi yeni teknolojilerde yarışa önce başlayacak güce ulaşıldığını belirtti ve ekledi: "Otomotiv sektörünü bir adım ileri taşımak için Akdeniz Bölgesi'nde test merkezi kurulması çalışmalarında son aşamaya geldik."
Ergün: Dünyanın ekseni Türkiye'ye kayıyor
Son günlerdeki eksen kayması tartışmalarını değerlendiren Bakan Nihat Ergün, "Eğer bir eksen kaymasından bahsediliyorsa o da eksenin yerine oturmasıdır. Dünyanın ekseni Türkiye'ye kayıyor." dedi. Ergün, diplomasi ve dünya ile ilişkilerin geliştirilmesi sayesinde ekonomide bu duruma geldiklerine vurgu yaptı. Dönemlerinde 83 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımcı girişi gerçekleştiğini söyledi. Dışarıdan bakıldığında Türkiye'nin hâlâ darbe döneminde yapılmış bir anayasayla yönetildiğine de dikkat çeken Ergün, anayasanın değişmesi gerektiğini, bundan en fazla siyasi istikrar ve güvenli ekonomik zemine kavuşacak işadamlarının memnun kalacağını kaydetti.
İtalyan büyükelçi: Türkiye'siz AB eksiktir
Törene katılan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaola Scarante, "İtalya hükümeti nezdinde, Türkiye'siz bir Avrupa Birliği'nin tamamlanmamış bir ülke olduğu inancındadır. Kriz döneminde bile Türkiye'ye yatırımlarımızın sebebi budur." diye konuştu. Otomotivden tarıma kadar birçok alanda yatırım yaptıkları bilgisini veren Scarante, bundan sonraki dönemde yatırımlarının devam edeceğini söyledi.

Zaman