'Genç nesil çobanlık yapmak istemiyor, işçi bulamıyoruz'

Denizli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, yeni neslin çobanlık yapmak istemediğini belirterek, üyelerinin çalıştıracak ç

Denizli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, yeni neslin çobanlık yapmak istemediğini belirterek, üyelerinin çalıştıracak çoban bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Türkiye'de işsizlik olduğunu kabul etmeyen Öner, 2 bin 650 üyesinin çoban bulamadığından yakındı.

Birliğin hizmet binası, Halk Caddesi'nde törenle açıldı. Açılışa Denizli İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, Afyonkarahisar, Manisa ve Aydın birlik başkanlarıyla çok sayıda davetli katıldı. Törende bir konuşma yapan İl Tarım Müdürü Gülsever, birliğin kurulduğu yıldan beri başarılı işler yaptığını belirterek, "Çobanların biraraya gelmesi ve iyi çalışmalar sergilemesi, geçmişte olağan şeyler değildi. İlimizde küçükbaş hayvancılığın belli bir yere gelmesinde birliğin katkıları oldu. Onları her zaman desteklediğimiz gibi bu desteğimiz hep devam edecek. Şu anda Adnan Menderes Üniversitesi ile beraber ıslah çalışmaları yapıyoruz. Çal ve Tavas bölgelerinde de döl ve süt yönünden ıslah çalışmaları yürütüyoruz." dedi.

Birlik Başkanı Öner ise herkesi küçükbaş hayvan yatırımına çağırdı. Bunun kârlı bir meslek olduğunu anlatan Öner, son zamanlarda kesimler çok olduğu için küçükbaş hayvan sayısının azaldığı bilgisini verdi. Kesimlerin durması için et ithalatının gerekli olduğunu vurgulayan Hasan Öner, "Ancak ne kadar ithalat yapılırsa yapılsın küçükbaş hayvan etinin fiyatının durması mümkün değil, çünkü komşu ülkelerde de neredeyse küçükbaş hayvan kalmadı." şeklinde konuştu. Kesilen koyun ve keçinin yetiştiriciliği devam etmediği için ileride sıkıntılar olabileceğini anlatan Öner, "Genç nesil artık çobanlık yapmak istemiyor. Bence işsizlik yok. Birliğimizin 2 bin 650 üyesi, çalıştıracak çoban bulamıyor. İşletmeler, çalıştıracak işçi bulamıyor. Bence genç nesle Yeşil Kart verilmemeli, 55 yaş üstüne verilmeli. Böylece gençler çalışmaya teşvik edilmiş olur." dedi.

Konuşmaların ardından hizmet binasının kurdelesi, protokol üyeleri tarafından kesildi.