Deniz Baykal ve Mustafa Sarıgül'ün sürpriz buluşması

Mustafa Sarıgül, Deniz Baykal'ı evinde ziyaret etti. Sürpriz buluşmayı ayarlayan isim ise Seyfi Oktay.

Ankara’ya giderek eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ı ziyaret eden Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, Oktay’ın komşusu Baykal’a da uğradı.

O sırada bahçede oturan Baykal, 2005’teki CHP Kongresi’nde aday olduğu için karşı karşıya geldiği, arasının “kaset olayı”yla bir kez daha gerildiği Sarıgül’ü görünce şaşırdı, sonra da “Ooo, hoş geldiniz” diyerek evine davet etti.

Ankara’da, geçen pazartesi sürpriz bir buluşma gerçekleşti. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ı evinde ziyaret ederek 1 saat görüştü. Baykal ile Ocak 2005’teki CHP Kurultayı’nda genel başkanlık için yarışan Sarıgül, Baykal’ın görüntülerinin bulunduğu kaset ortaya çıkınca da sorumlu tutulmuştu. İhraç istemi ile Disiplin Kurulu’na verildiği hatırlatılınca TV programında, “Anasının nikâhına kadar yolu var” dedikten sonra CHP’den ihraç edilen Sarıgül’ün ziyareti şöyle gerçekleşti:

Pazartesi Ankara’ya gelen Sarıgül, bir süre önce gözaltına alınıp, sonra salıverilen eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ı ziyaret etmek istedi. Bu amaçla Oktay’ın Angora Evleri’ndeki evine gitti. Oktay ile Baykal’ın evleri karşılıklı olduğu için Sarıgül, sokakta Olcay Baykal ile karşılaştı. Sonra da Oktay’ın evine gitti. Oktay evde yoktu. Denizciler Caddesi’nde bir yemekte olan Oktay, yemeğini yarıda kesip eve geldi. Sarıgül ile bir süre sohbet ettiler. Sarıgül, kalkarken, “Abi buraya kadar geldim, evi ararken Olcay Hanım ile karşılaştım. Şimdi Deniz Bey’e gitmesek çok nezaketsiz bir durum olur. Yaşananlar yaşanmış ama bu başka bir durum” dedi. Oktay da “Olur, hem de iyi olur” deyince birlikte Baykal’ın evine yöneldiler.

O HOŞ GELDİNİZ

Baykal da o an bahçede oturuyordu. Oktay ile Sarıgül’ün geldiğini görünce, şaşırdı. Ama yine de konuklarını “Ooo, hoşgeldiniz” diyerek karşıladı.

Sarıgül, sokakta Olcay Hanım ile karşılaştığını tekrarlayarak özetle şu çerçevede bir giriş konuşması yaptı: “Hanımefendiyi gördüm, içimden bir duygu geçti. Ne olacak yani insanlar ömrübillah kavgalı, küs olacak diye bir şey yok. Bizim yaşadığımız demokrasinin bir tecellisi. İnsanlar mücadele de ederler bu süreçte; ama bu kişisel bir mücadele değil. Demokrasinin sonucu. O mücadele verilir ve yaşam yine demokrasi içinde, onunu gerektirdiği tarzda sürer.”

Baykal da bu sözlere özetle şu yanıtı verdi: “Olabilir; ne olacak yani yaşamda her şey mümkündür. Her şey kendi zamanı içinde ve kendi doğrusu içinde yürüyor.
Bu bir süreçtir.”

Ziyaretin geri kalan bölümünde, Türkiye’nin sorunları üzerinde konuşuldu. Anılar tazelendi ancak kavgalı kurultay ile suikast iddiası gündeme gelmedi.

6 YIL SONRA BULUŞMA

Görüşmenin sonlarına doğru Oktay, evden çağrılınca çıkmak zorunda kaldı. Böylece Baykal ile Sarıgül bir süre baş başa kaldı. Ancak bu süre fazla uzamadı. Oktay, evine geçtikten bir süre sonra Sarıgül de Oktay’ın evine geldi ve “Hoşçakal” deyip ayrıldı. Böylece Sarıgül ile Baykal, 6 yıl sonra ilk kez bir araya gelmiş oldu. Baykal ve Sarıgül, en son 29 Eylül 2004’te eski bakanlardan Necdet Uğur’un cenaze töreninde bir araya gelip, tokalaşmıştı.

KANLI-BIÇAKLI KAVGA ETMİŞLERDİ

Hatırlanacağı gibi Baykal-Sarıgül ikilisi kanlı bıçaklı olmuştu. O günlerde Kurultayı toplama gerekçelerini anlatan Baykal, toplumdaki yozlaşma ve rüşvet virüsünün CHP’ye bulaşmasından büyük üzüntü duyduğunu söylemişti. İki Yüksek Disiplin Kurulu üyesinin bir başka Disiplin Kurulu Üyesi’ne rüşvet teklif ettiğini belirten Baykal, “CHP ne rüşvet alanlara ne de verenlere pabuç bırakacak” diye konuşmuştu. Sarıgül'le Baykal'ın 2005 Kurultayı'ndaki kavgada birbirlerine ettiği sözler hafızalardaki yerini koruyor.

BAYKAL'A 'CHP'NİN BARONU' DEMİŞTİ

Mustafa Sarıgül ise Ankara’dan İstanbul’a gelişinde kalabalık bir grup tarafından karşılanmıştı. “Maç bitti, uzatmaları oynuyorlar” diyen Sarıgül, Deniz Baykal’a da ağır sözlerle tepki gösterdi ve “Genel Merkez’in baronları beni durduramayacak” demişti.

MUSTAFA SARIGÜL İHRAÇ EDİLMİŞTİ

CHP’nin 2005'te yapılan kongresinde genel başkanlığa aday olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edilmişti.

Yüksek Disiplin Kurulu'nun 3 ocak 2005 tarihinde yaptığı toplantıda Sarıgül hakkındaki ihraç istemi 7'ye karşı 8 oyla reddedilmiş ve bu kararın ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın çağrısı üzerine 29 şubatta olağanüstü kurultay gerçekleştirilmişti.

Sarıgül kararı "Mevcut Genel Başkan'ın başkanlığındaki cuntanın aldığı bu karar yüce Türk hukukundan geri dönecektir" diyerek değerlendirdi.

GANDİ'YE SELAM BAYKAL'LA DEVAM MI?

Hatırlanacağı gibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye genel başkan seçilmesinin ardından Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül partileşme çalışmalarını dondurmuş ve CHP liderine destek verilmesi gerektiğini söylemişti. Sarıgül'ün Deniz Baykal'a yaptığı dünkü ziyaret daha şimdiden 'Gandi'ye selam Baykal'la devam' esprilerine yol açtı.

Hürriyet