Vali Okutan: Suriye-Türkiye ilişkilerinin artmasında Şanlıurfa ve Rakka çok önemli roller üstlenecek

Suriye'nin Rakka şehrinden Şanlıurfa'ya gelen heyeti ağırlayan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, "Suriye ve Türkiye ilişkilerinin artmasında Şanlıurfa ve

Suriye'nin Rakka şehrinden Şanlıurfa'ya gelen heyeti ağırlayan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, "Suriye ve Türkiye ilişkilerinin artmasında Şanlıurfa ve Rakka çok önemli roller üstlenecek. İki ülke arasında ticari anlamda çok ciddi ilişkilerin yaşandığını gözlemliyoruz." dedi.

Suriye'nin Rakka Vali Yardımcısı Dr. Ali İbrahim, Rakka Meclis Başkanı Mühendis Ubeyd El Hasan Tel Ebyad Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın davetlisi olarak Şanlıurfa'ya geldi. Akçakale sınır kapısından Şanlıurfa'ya gelen heyet ilk olarak Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'la görüştü. Heyeti valilik toplantı salonunda kabul eden Vali Nuri Okutan, iki güçlü ülkenin ilişkilerinde Şanlıurfa ve Rakka'nın önemli olduğunu vurgulayarak, "Rakka Valisi Dr. Adnan Bey ile yapmış olduğumuz görüşmede ikili ilişkilerin gelişmesi amacıyla çalışmaların yoğunlaştırılmasını kararlaştırdık. Bu ziyaretlerin bir sonucu olarak iki ülke ilişkilerlerin gelişmesinde Rakka ve Şanlıurfa çok önemli roller üstelenecek. İki ülke arasında ticari anlamda çok ciddi ikili ilişkilerin yaşandığını gözlemliyoruz. Bu bağlamda Şanlıurfa ili ile sınıra yakın Suriye vilayetleri arasında çok yakın ilişkilerin yoğun olarak sürdüğünü belirtmek isterim." dedi.

Vali Okutan iki ülke arasındaki ilişkinin çok önemli bir boyuta ulaştığını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerinde de en yoğun yaşandığı illerin sınıra yakın iller olduğunu kaydederek, sınır illeri bir bütün olarak ele almanın doğru olacağını dile getirdi. Okutan, Şanlıurfa'yı tanımlarken Rakka'yı, Haseki'yi ve Halep'i içine katmadan tanımlamak yanlış veya eksik olacağını ifade etti. Okutan, "Eğer birbirimizi doğru olarak tanımlarsak, fark edersek sonuçta birbirimize güç vereceğiz. Bu gelişmelerin doğal sonucu olarak ekonomik ve ticari hayatta gelişmeler olacaktır. Bu manada bu ziyaretlerin ilk beklentisinin bir kar getirisi olarak görülmemesi gerekir. Doğru ilişki, akrabalık duygularımızın, akrabalık değerlerimizin tanınması, bilinmesi ve geliştirilmesi yönünde olmalıdır. Böylece iki ülke birbirine güç verecek ve ileriki yıllarda bu birliktelik tüm Ortadoğu'yu kapsayacaktır. Bunun da daha sonra kesinlikle sosyal hayata yansıyacağından; zenginliğe ve refaha katkıda bulunacağından kimsenin şüphesi olmasın." şeklinde konuştu.

Rakka Vali Yardımcısı Dr. Ali İbrahim ise Türkiye'nin Avrupa'ya ulaşmak için bir köprü görevini gördüğünü dile getirerek, "Suriye Arap coğrafyasında çok önemli bir yere sahiptir. Biz Türkiye olan yakınlaşmamızı iyi noktalara getireceğiz. Çünkü biz Türkiye'nin bizi Avrupa'ya ulaşmada bir köprü olacağını düşünüyoruz. Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmanın bölge barışına çok önemli katkısının olacağını düşünüyoruz. Buradan Mavi Marmara Şehitlerine de tekrar rahmet diliyorum. Bizim ziyaretimizin amacı iki ülke arasında imzalan anlaşmaların somut göstergelerini ortaya çıkarmaktır." ifadelerini kullandı.